Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік
Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік

Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік

Останнім часом українські споживачі пильно стежать за цінами на основні продукти харчування. Особливий інтерес викликають овочі, які становлять важливу частину щоденного раціону багатьох сімей.

Портал "Хвиля" на основі даних моніторингу від "Мінфін" розглянув, як змінилися ціни на цибулю, моркву та капусту за останній місяць та рік.

Ріпчаста цибуля

За місяць ціна на цибулю порадувала покупців невеликим зниженням. Наразі середня вартість кілограма цибулі становить 16,12 гривень, що на 1,41 гривню менше, ніж у серпні 2024 року. Це зниження у відсотковому вираженні становило близько 8%.

Ціни на цибулю
Ціни на цибулю

Однак, якщо подивитися на ситуацію в річному розрізі, картина виглядає інакше. У вересні 2023 року кілограм цибулі можна було купити за 11,98 гривень. Таким чином, протягом року ціна зросла на 4,14 гривні, що означає збільшення на 34,6%.

Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік - Фото 2

Морква

Ситуація з морквою схожа на цибулю в короткостроковій перспективі. За останній місяць ціна на моркву знизилася на 1,97 гривні, досягнувши позначки 17,79 гривень за кілограм. Це зниження становило близько 10% порівняно із серпнем 2024 року.

Ціни на моркву
Ціни на моркву

Проте річна динаміка показує значне зростання. Якщо у вересні 2023 року кілограм моркви коштував 10,57 гривень, то зараз ціна зросла на 7,22 гривні, досягнувши збільшення на 68,3%.

Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік - Фото 4

Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік - Фото 5

Капуста

Білокочанна капуста демонструє найдраматичніші зміни в ціні. За останній місяць спостерігається невелике зниження: ціна зменшилась на 2,06 гривні, досягнувши 30,95 гривні за кілограм, що відповідає зниженню на 6,2%.

Ціни на капусту в Україні
Ціни на капусту в Україні

Проте річна зміна ціни на капусту вражає. У вересні 2023 року кілограм капусти коштував лише 8,13 гривень. За рік ціна зросла на вражаючі 22,82 гривні, що відповідає зростанню на 280,7%. Фактично вартість капусти збільшилася майже в 3,8 рази на рік.

Дорожче в рази: як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву за місяць та за рік - Фото 7

Раніше також "Хвиля" проаналізувала, як відрізняються ціни на огірки, помідори та капусту у супермаркетах та на ринках.

Джерело матеріала
loader
loader