Як врятуватись від смогу вдома: вологе прибирання, алое вера і очищувачі повітря
Як врятуватись від смогу вдома: вологе прибирання, алое вера і очищувачі повітря

Як врятуватись від смогу вдома: вологе прибирання, алое вера і очищувачі повітря

Цього разу наша столиця випередила майже усі міста світу. Щоправда, це мало тішить, адже Київ потрапив до «трійки» міст, у яких найбільш забруднене повітря. Куди там Пекіну та Джакарті з їхнім вічним смогом! У повітрі столиці України відчувається різкий запах гару. Синоптики заспокоюють: це тимчасово. Вже за день-другий ситуація покращиться, і дихати стане легше. А тим часом зачиняйте вікна та не виходьте зайвий раз на вулицю. І користуйтеся порадами, які зібрала кореспондентка Коротко про.

Чому узагалі виникає таке забруднення повітря?

Що стосується Києва, то є кілька причин. По-перше, погода. Насолоджуєтеся теплими осінніми днями? Розплачуємось за це якістю повітря.

- Тепла та суха погода сприятиме накопиченню забруднюючих речовин (діоксиду сірки та формальдегіду) у приземному шарі повітря, - пояснюють синоптики Гідрометцентру.

По-друге, навколо Києва палають торф'яники, і цей дим обволікає столицю. Ну і звісно, із закінченням сезону відпусток збільшилася кількість автівок у місті. Це також призводить до забруднення повітря.

А взагалі екологи кажуть, що з кожним роком дихати стає все важче. На жаль, джерелами забруднення повітря є практично все у сучасному місті: викиди автомобілів, лісові пожежі, дим заводів і фабрик, знесення будівель, спалювання сміття та навіть пил з вулиць.

Які небезпечні речовини містить смог?

Перш за все нагадаємо, що чисте повітря містить не тільки кисень, а й азот, вуглекислий та інші гази. Але все це у певній, «правильній», кількості. У випадку, коли рівень газів, зокрема вуглекислого, різко зростає – повітря стає забрудненим. Також у смогу є сульфати, нітрати, аміак, хлорид натрію, озон, діоксид сірки. Більш того, у ньому можна знайти навіть мишʼяк, свинець, ртуть.

Та надмірний рівень СО – це ще «квіточки». Для людського здоров’я більш небезпечний дрібнодисперсний пил РМ2,5. Дрібненький, тонший, аніж людська волосина, легко потрапляє в наш організм.

Як цей пил впливає на наш організм?

Цей пил може бути різного складу – тверді мікроскопічні частинки різних кислот (сульфатів, нітратів), металів, води тощо. Дрібнодисперсний пил РМ2,5 називають невидимим вбивцею. Людина дихає, дрібні часточки попадають у дихальні шляхи, легені, далі у судини. І якщо надихатися цього пилу забагато, то є ризик отримати різноманітні легеневі та серцеві захворювання, різні види алергії, онкозахролювань, проблем з репродуктивною системою, з кістками. Імунітет людини виснажується.

А які категорії людей особливо в зоні ризику?

Як завжди - діти, люди старшого віку, алергіки та вагітні жінки. Їм лікарі радять навіть не потикатися на вулицю, коли там нічим дихати.

- Діти найбільш уразливі до забрудненості повітря, оскільки їхні органи ще не досягли достатнього рівня розвитку, - пояснює Коротко про лікар-педіатр Любов Гарпар. – Якщо дитина часто дихатиме забрудненим повітрям, то це порушить розвиток її організму. Особливо треба бути обережними з найменшими дітками. Уся та таблиця Менделеєва, що є у смогу, впливає на розвиток мозку в ранні роки життя.

Медична маска на обличчі і зачинене вікно у квартирі вбереже від смогу?

Так! Це те, що рекомендують лікарі у ситуації, коли на вулиці нічим дихати. А ще варто:

  • Менше перебувати на відкритому повітрі, особливо вранці та у найспекотніший час доби.
  • При відкритті вікон завішувати їх зволоженою тканиною, яку треба періодично змінювати.
  • Проводити вологе прибирання, поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.

Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Також медики рекомендують пити мінеральну воду, фреші, кефір, киснево-білкові коктейлі. Тобто усе, щоб поповнити кількість мінеральних солей в організмі.

  • Не гуляти під дощем.
  • Увімкнути системи кондиціонування та очищення повітря.

Невеличкі переносні очищувачі допоможуть хоч трохи покращити стан повітря в квартирі. Фото: ktc.ua

Щодо систем очищення повітря. Чи дійсно такі гаджети дієві вдома?

Дієві, але треба обрати саме те, що підходить тому чи іншому будинку. Встановлення якісного очищувача повітря допоможе фільтрувати забруднене повітря. Хорошим вибором може бути механічний або газовий фільтр, оскільки певні УФ-фільтри неефективні проти твердих частинок.

Основні штучні методи очищення повітря:

  • механічна фільтрація (працює проти пилу);
  • вугільні фільтри (поглинають молекули газу);
  • озонування (нейтралізує бактерії, віруси, грибки, відновлює баланс іонів);
  • зволоження повітря (видаляє пил);
  • УФ опромінення (знищує бактерії і віруси).

При виборі очищувача необхідно враховувати загальну площу житла і види  речовин, які слід видаляти.

Є системи очищення, які монтуються у вбудовану в будинку вентиляцію. А є невеличкі переносні. Вартість останніх стартує від 4 тисяч грн.

А як можна очистити повітря вдома без зайвих витрат на техніку?

Регулярне вологе прибирання – і дихати буде легше. А ще зібрати дрібнодисперсний пил допомагають кімнатні рослини, наприклад, хлорофітум та алое вера. 

Зелені насадження у місті рятують від поганого повітря?

Рятують, ще й ефективно. Тому екологи закликають не вирубувати дерева, а, навпаки, насаджувати нові. Дерева фільтрують і очищують повітря від шкідливих забруднювачів. Більш того, вчені підрахували, що одне доросле дерево може накопичувати до 6 кілограмів вуглецю щороку, таким чином покращуючи загальну якість повітря для всіх. Особливо важливо, щоб дерева росли «зеленою стіною» обабіч доріг.

Джерело матеріала
loader
loader