Імпорт електроенергії для промисловості. Гендиректор «Метінвесту» вказав на ключову проблему
Імпорт електроенергії для промисловості. Гендиректор «Метінвесту» вказав на ключову проблему

Імпорт електроенергії для промисловості. Гендиректор «Метінвесту» вказав на ключову проблему

Промислові підприємства, для яких критично важливо мати постійне електропостачання, виконують постанову уряду щодо необхідності імпортувати 80% електроенергії. Але через те, що її можна купити лише за добу, вони змушені переплачувати шалені кошти. Про це розповів генеральний директор компанії «Метінвест» Юрій Риженков

«Проблема навіть не в тому, що нам треба імпортувати електроенергію – в Україні ціни не менші, ніж в Європі. Проблема в тому, що аукціони на доступ до перетину ажіотажні, оскільки великим споживачам треба закупити 80% їхнього споживання. А що більша конкуренція за перетин, то більше за нього треба заплатити», – пояснив він.

Він зауважив, часто буває, що компанія платить за перетин більше, ніж за саму електроенергію. Тобто, переплата за електроенергію збільшується удвічі. До того ж, ці аукціони добові, і компанія не може прогнозувати свою діяльність.

«Ми не можемо купити перетин на місяці, півроку, рік і мати прогнозованість. А коли приходимо на аукціон, то викуповуємо перетин за будь-яку ціну, у нас просто немає іншого вибору. Ми неодноразово звертали увагу керівництва країни на цю проблему. Сподіваюсь, нас почують в Міністерстві енергетики. Нам потрібні довгострокові контракти. В ЄС ви маєте прогнозованість на місяці. В Україні – на добу», – каже Риженков.

Раніше енергетичні експерти заявляли, що наразі потужності для імпорту електроенергії в Україну обмежені: міждержавний перетин складає усього 1,7 ГВт, при цьому потреба в електроенергії лише гірничо-металургійного комплексу перевищує цю цифру.

Тобто, імпортної електроенергії не вистачає для закриття потреб усієї української промисловості. Ціни на електроенергію через такий дефіцит ажіотажно зростають.

Джерело матеріала
loader
loader