Повістки поштою: чим загрожує неявка до ТЦК та інші важливі питання
Повістки поштою: чим загрожує неявка до ТЦК та інші важливі питання

Повістки поштою: чим загрожує неявка до ТЦК та інші важливі питання

Тепер військкоми можуть не грюкати вам у двері, щоб вручити виклик до ТЦК та СП. За них це зробить поштова скринька. Портал Ukrainian Military Pages повідомив, що 17 вересня на сервери Укрпошти надійшло близько 6000 повісток в електронному вигляді, перші розсилки вже почалися. В той же час офіційної інформації ні від Міноборони, ні від головної пошти країни немає. Більше того: «Укрпошта не підтверджує інформацію, зазначену в цій публікації», - відповіли в пресслужбі компанії на звернення сайту AIN.ua.

Ситуація, либонь, роз’ясниться згодом, але факт, що повістки можуть розсилати поштою, залишається фактом. Як це відбувається і які має наслідки - в запитаннях і відповідях сайту Коротко про.

1. Як ТЦК та СП усунулися від роздачі повісток?

Правильно сказати не "усунулися", а спростили собі роботу. Роздача повісток вручну залишається в силі. Їх можуть принести додому, на роботу, роздавати цілодобово у будь-яких громадських місцях. Водночас розсилка повісток поштою – як один із засобів боротьби з ухилянтами - була затверджена законом, що набув чинності 18 травня. Відтоді Міноборони цей процес прагне удосконалювати.

16 серпня Кабінет міністрів ухвалив постанову № 951, якою вніс зміни до “Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”. Цим документом були затверджені повістки з QR-кодом замість печатки ТЦК. Повістка генерується в електронному реєстрі “Оберіг” і затверджується цифровим підписом керівника терцентру.

Звичайні повістки з печатками і повістки з QR-кодом мають однакову юридичну силу і можуть використовуватися паралельно.

2. Як електронна повістка знаходить адресата?

"Порядок..." передбачає, що в електронному вигляді повістки надсилаються на Укрпошту. Там централізовано друкуються і оформляються як рекомендоване поштове відправлення з описом вкладення та повідомленням про вручення.

На такому відправленні має бути штриховий кодовий ідентифікатор оператора поштового зв’язку, прізвище, ім’я, по батькові, адреса людини, якій повістка призначена.

Рекомендоване відправлення зберігається у поштовому відділенні. Адресат отримує повідомлення про це і має прийти за листом - розписатися в отриманні або підписати відмову. Якщо відмова дана в усній формі, працівник пошти сам робить відмітку.

3. Коли повістка вважається врученою?

Уникнути повістки, яка надійшла на пошту, фактично неможливо. Оповіщення однаково вважається виконаним, коли:

  • адресат отримав поштове відправлення,
  • адресат відмовився від отримання,
  • адресат не прийшов на пошту, і термін зберігання відправлення збіг.

В останньому випадку на пошті роблять відмітку про неможливість вручення через відсутність адресата, і повістка повертається до ТЦК та СП. 

4. Що буде, якщо у відправленні вказана неактуальна на момент підписання повістки адреса?

- За новим законом про мобілізацію всі військовозобов’язані повинні були оновити свої дані в реєстрі “Оберіг” до 16 липня,  зокрема вказати актуальну адресу, - каже юрист Ігор Зорін. – Якщо цього не зроблено, при формуванні повістки система підтягує ту адресу, яка в ній міститься, або адресу останньої реєстрації. Повістка однаково буде вважатися врученою, коли надійшла на адресу, де людина вже не живе. Якщо зміна адреси відбулася після оновлення даних, військовозобов’язаний мусить повідомити про це ТЦК та СП у семиденний строк.

5. Коли треба з’явитися за викликом?

Дата виклику має бути вказана в повістці. Але для ТЦК та СП є умова: від дати надсилання повістки до дати виклику має пройти не менше 14 календарних днів.

6. Які види повісток і кому можуть надсилати поштою?

Поштою мають право надсилати лише вимогу з’явитися до територіального центру комплектування. Направлення на ВЛК та мобілізаційні розпорядження вручаються особисто.

Представники терцентрів і юристи робили заяви, що першими поштові відправлення будуть надходити військовозобов’язаним, які не оновили свої облікові дані в системі “Оберіг”.

Чоловіки, які оновили свої дані, також можуть отримувати виклики через пошту для уточнення інформації або вручення повістки на проходження ВЛК.

7. Чим загрожує невиконання вимоги?

Якщо особа, якій була надіслана вимога, не з’явилася у призначений час до ТЦК та СП  без поважних причин, вона підлягає адміністративній відповідальності за порушення правил військового обліку. Під час воєнного стану це штраф у розмірі від 17 000 (за перше порушення) до 25 500 гривень.

Керівник ТЦК та СП також може звернутися до поліції з проханням розшукати і доставити порушника вимоги.

- Це не кримінальний, а так званий адміністративний розшук, - пояснює Ігор Зорін.

Також ТЦК та СП можуть розпочати процедуру щодо обмеження порушника у праві керування автомобілем.

- Рішення про тимчасове обмеження – до виконання вимоги – може ухвалити тільки суд. У компетенції ТЦК та СП - звернутися з цього питання до суду.

8. Чи можуть виписати штраф без присутності порушника?

За новим законом – так. Якщо військовозобов’язаний не з’явився до ТЦК і поліція не може розшукати його за місцем реєстрації, терцентр виносить постанову про штраф без складання протоколу. Тобто заочно. Це може відбутися впродовж трьох місяців з моменту виявлення порушення, але не пізніше одного року.

Постанова про штраф надсилається рекомендованим листом на ту саму адресу, що й вимога з’явитися до ТЦК та СП. Штраф необхідно сплатити протягом 15 днів від моменту отримання постанови або відмітки про неможливість вручення листа.

- Тобто діє той самий принцип, що й при надсиланні повісток поштою: обов’язок чинний, навіть якщо людина не знає про його настання, - відмічає юрист.

9. Що буде, якщо не сплатити штраф?

Коли спливає визначений законом термін, сума штрафу подвоюється. Справа передається до виконавчої служби за місцем реєстрації порушника. Виконавча служба може накласти арешт на банківські рахунки, а якщо таких немає – на особисте рухоме і нерухоме майно, яке може бути реалізоване на аукціоні.

10. Які поважні причини для нез’яви за вимогою?

За законом  поважними вважаються:

  • перешкода стихійного характеру,
  • хвороба, яку можна підтвердити медичним документом,
  • дії країни-агресора або інші обставини, які завадили прибути у зазначені пункт і строк,
  • смерть близького родича.

Закон вимагає, щоб військовозобов’язаний попередив про неможливість виконати вимогу за три дні до дати, яка зазначена в повістці.

Джерело матеріала
loader
loader