Регіональний центр прав людини спільно з партнерами передав до МКС нові докази злочинів проти українських дітей
Регіональний центр прав людини спільно з партнерами передав до МКС нові докази злочинів проти українських дітей

Регіональний центр прав людини спільно з партнерами передав до МКС нові докази злочинів проти українських дітей

Подання зосереджене на політичній індоктринації та мілітаризованому перевихованні дітей на території Білорусі, що має ознаки злочину проти людяності, зокрема дискримінаційного переслідування.

Регіональний центр прав людини у партнерстві з Freedom House та Центром прав людини ZMINA подали нове повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо злочинів проти українських дітей. Про це повідомила пресслужба РЦПЛ.

Подання зосереджене на політичній індоктринації та мілітаризованому перевихованні дітей на території Білорусі, що має ознаки злочину проти людяності, зокрема дискримінаційного переслідування, відповідно до статті 7(1)(h) Римського статуту.

«Вперше в історії міжнародних судів і трибуналів йдеться про дискримінаційне переслідування дітей. Зловмисники навмисно вибирали для перевиховання дітей у зв'язку з їхнім віком, національністю, місцем проживання та належністю до вразливих категорій, таких як сироти, діти з інвалідністю, та ті, що позбавлені батьківського піклування. Політична індоктринація та мілітаризація цих дітей спричинили серйозні та довготривалі негативні наслідки як для кожної окремої дитини, так і для української нації», — зауважили в організації.

Повідомлення містить 87 додатків з ексклюзивними даними, які підтверджують співучасть білоруських агентів у викоріненні української національної ідентичності та перетворенні дітей на ворогів власної нації.

Правозахисні організації виявили 18 інституцій, куди з 2021 року регулярно вивозили українців віком від 6 років для перевиховання, а також ідентифікували 2219 українських дітей, які постраждали від дискримінаційного переслідування. 

«Використовуючи “парасолькову стратегію”, автори Повідомлення змогли продемонструвати зв’язок між перевихованням українських дітей як дискримінаційним переслідуванням та окремими злочинами за Римським статутом, такими як нелюдське поводження, ментальні катування та насильницьке переміщення дітей з однієї групи до іншої. Це свідчить про серйозність відповідних протиправних діянь, а, отже, про необхідність рішучої реакції міжнародного співтовариства», — зазначили у РЦПЛ.

У повідомленні детально описали ієрархію винних осіб — від колаборантів з окупованих територій до високопосадовців з Росії, Білорусі та Союзної держави. Там також описали логістику вивезення, фінансування та механізм розробки програм перевиховання. 

РЦПЛ, разом з партнерами, звернувся до Прокурора Міжнародного кримінального суду з проханням почати розслідування.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт очільника Кремля Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Читайте також: 

  • Депортація дітей. Як держава повертає маленьких українців додому
  • «Вкрадене дитинство». Як російська пропаганда виправдовує депортацію дітей у Росію та звинувачує Україну у злочинах проти них
  • ГУР запустило портал «Викрадачі дітей» з базою даних про росіян та білорусів
  • Понад 160 дітей, викрадених росіянами з України, знайшли в Німеччині

Фото: Укрінформ

Читайте також
Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду
Ініціатива «Трибунал для Путіна» встановила 5340 жертв насильницьких зникнень
Регіональний центр прав людини відзначили нагородою «2024 Democracy Award»
80-ті роковини депортації кримських татар: Розклад заходів в Україні та світі
Понад 160 дітей, викрадених росіянами з України, знайшли в Німеччині
Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки
До санкційного списку ЄС внесуть ексголову Білоруського Червоного Хреста, причетного до викрадення українських дітей
Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних
Олена Зеленська розповіла іноземним медіа, скільки українських дітей вдалося повернути з російського полону
Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини
Депортація дітей. Як держава повертає маленьких українців додому
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги за темою
Білорусь Діти
Джерело матеріала
loader