Шахрайська оренда землі вартістю понад ₴3 млн.: на Житомирщині викрито фермера та держреєстраторку
Шахрайська оренда землі вартістю понад ₴3 млн.: на Житомирщині викрито фермера та держреєстраторку

Шахрайська оренда землі вартістю понад ₴3 млн.: на Житомирщині викрито фермера та держреєстраторку

Шахрайська оренда землі вартістю понад ₴3 млн.: на Житомирщині викрито фермера та держреєстраторку - Фото 1

Керівника фермерського господарства з Чуднівщини правоохоронці підозрюють у незаконній оборудці з правом на оренду сільськогосподарських угідь. Його спільницею стала державна реєстраторка, яка незаконно змінила відомості в автоматизованій системі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 63-річний фермер майже 9 років орендував земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею майже 57,5 га, що перебувала в комунальній власності. Однак у грудні 2021 року рішенням Чуднівської міської ради було достроково припинено дію договору оренди за згодою сторін.

Втім чоловік вирішив знову отримати право оренди на цю землю, проте вже незаконним шляхом. Для цього він умовив 35-річну державну реєстраторку однієї з сільрад унести неправдиві відомості до автоматизованої системи.

Для цього підприємець надав їй низку вже недійсних документів, у тому числі договір оренди землі від 2012 року. Жінка, достовірно знаючи про те, що його дію було припинено, адже вона особисто проводила державну реєстрацію цього факту, виконала прохання фермера. Вона сформувала відповідну заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, а згодом зареєструвала у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно право оренди земельної ділянки за чоловіком.

Встановлено, що вартість вказаних земель становить понад 3,3 мільйона гривень.

Тож днями слідчі відділення поліції №5 (м. Чуднів) Житомирського райуправління повідомили фігурантам про підозри у вчиненні злочинів групою осіб, що заподіяло значну шкоду:

– жінці – у несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї (ч. 3 ст. 362 КК України);

– чоловікові – у підбурюванні до вчинення цього кримінального правопорушення (ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 362 КК України) та у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 КК України).

Оперативний супровід у розслідуванні здійснюють оперуповноважені кримінального блоку відділу поліції №5 (м. Чуднів) та співробітники УСБУ області, процесуальне керівництво – Чуднівська окружна прокуратура.

Відповідно до чинного законодавства реєстраторці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років. А підприємець може потрапити до в’язниці на строк до 12 років, також у нього може бути конфісковано майно.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

Tweet
Джерело матеріала
loader