Telegram заборонили? Для цього потрібен закон... якого немає
Telegram заборонили? Для цього потрібен закон... якого немає

Telegram заборонили? Для цього потрібен закон... якого немає

Держслужбовцям раптом заборонили використовувати Telegram. Новина про це облетіла всі медіа. Не здивуюсь, що держслужбовці розмістять її в своїх офіційних телеграм-каналах. Але нюанс в тому, що це лише PR-акція, а не державне реагування.

Ми звикли, що багато з того, що робиться владою, робиться заради хайпу. І ситуація з Telegram – яскравий тому приклад. Адже хто заборонив, що саме заборонено і кому – нічого про це невідомо. Новини є, якихось рішень про заборону – цього немає.

Вчергове нагадаю, що заборонити будь що в Україні може або суд, або державний орган. При чому держорган може це зробити лише у випадку, якщо є закон який надає йому такі повноваження.

Натомість, Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК), на який посилаються медіа в своїх новинах – це навіть не державний орган. Це просто один з робочих органів РНБО. Повноважень щось забороняти у нього немає – для цього потрібен закон. Закон, якого немає.

Я багато кажу, про необхідність прийняття закону про регулювання платформ типу Telegram. Півроку тому мною зареєстрований проект закону, який надавав би відповідні механізми, як це зробити. В тому числі, законопроект передбачає підстави, за яких чиновникам (і не тільки їм) може бути заборонено використання того ж Telegram. І сьогоднішня новина лише зайвий раз підкреслює, наскільки важливо прийнятий цей закон, і що ми не можемо з цим затягувати.

Джерело матеріала
loader
loader