Росія знала про вторгнення України в Курську область й намагалась запобігти йому — The Guardian
Росія знала про вторгнення України в Курську область й намагалась запобігти йому — The Guardian

Росія знала про вторгнення України в Курську область й намагалась запобігти йому — The Guardian

Росія знала про вторгнення України в Курську область й намагалась запобігти йому — The Guardian

Документи містять багатомісячні попередження про можливий наступ українських військ, а також свідчать про зниження морального духу російських військових.

Російське військове командування передбачало вторгнення України в Курську область і розробляло плани щодо запобігання цьому протягом декількох місяців, як свідчать документи, які знайшли українські військові на покинутих російських позиціях в Курській області.

Документи, передані газеті The Guardian, також розкривають занепокоєння Росії щодо морального духу своїх солдат в Курську, яке посилилося після самогубства солдата на фронті, який, як повідомляється, перебував у "тривалому стані депресії через свою службу в російській армії".

Деякі документи — це видруковані накази, які були розіслані різним підрозділам, а інші — це рукописні журнали, в яких записані події та проблеми на окремих російських позиціях. Найдавніші записи датовані кінцем 2023 року, а найсвіжіші документи — за шість тижнів до того, як Україна почала своє вторгнення в Курську область 6 серпня. Документи в основному стосуються підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку Росії, зокрема, другої роти його 17-го батальйону.

У повідомленні від 4 січня йшлося про "потенційну можливість прориву на державному кордоні" з боку українських збройних формувань. В ньому також були накази посилити підготовку російських військових для до відбиття будь-якого нападу.

19 лютого командирів підрозділів попередили про українські плани "швидкого прориву з Сумської області вглиб російської території на глибину до 80 км з метою створення чотириденного "коридору" до прибуття основних підрозділів української армії на бронетехніці".

У середині березня прикордонні підрозділи отримали наказ посилити оборонні рубежі й "організувати додаткові навчання для керівництва підрозділів і опорних пунктів щодо належної організації оборони" в рамках підготовки до українського транскордонного наступу.

У березні в російських документах також зазначалося, що почастішали випадки, коли українські диверсійні групи маскувалися, надягаючи російську форму, для проведення операцій у тилу російських військ.

У середині червня з'явилося більш конкретне попередження про плани України "в напрямку Юнаківка-Суджа, з метою взяти Суджу під контроль", що дійсно трапилося в серпні. Також було передбачено, що Україна спробує зруйнувати міст через річку Сейм, щоб перервати російські лінії постачання в регіоні, що згодом і сталося.

Після курської операції ЗСУ влада Путіна не ослабла, в країні не відбулись антиурядові протести, а еліти не відвернулися від хазяїна Кремля. То що ж може призвести до розколу в його оточенні? Про це читайте в статті Володимира Кравченка "Курська аномалія" Путіна".

 

Джерело матеріала
loader
loader