Транзит російського газу через Україну: Москва розробляє два сценарії
Транзит російського газу через Україну: Москва розробляє два сценарії

Транзит російського газу через Україну: Москва розробляє два сценарії

Транзит російського газу через Україну: Москва розробляє два сценарії

Серед лобістів транзиту російського газі і український тіньовий енергобізнес. 

Щоб повернутися на газовий ринок Європи Росія розглядає два сценарії. Для цього РФ розгорнула чималу інформаційну кампанію з залученням лобістів. Про те, скільки планує отримати РФ з такого транзиту пише група авторів для ZN.UA у статті - "Росія маскується, щоб повернути свої нафту і газ в Європу. Як її зупинити". 

Зокрема розглядається: сценарій №1 із запуском уцілілої нитки «Північного потоку» потужністю 27,5 млрд кубометрів, а також сценарій №2 з продовженням постачань від «Газпрому» через українську ГТС під виглядом неросійського (азербайджанського) газу.

Сценарій №1

Виходячи з прогнозу російського Міністерства економічного розвитку щодо ціни в 340 дол. за тисячу кубометрів для Європи, це становитиме 9,35 млрд дол. виручки в 2025 році.

У 2024 році українським маршрутом транспортується газ до деяких країн ЄС — Словаччини, Австрії, Чехії та на північ Італії. В період з 1 січня по 13 вересня в середньому 43,64 млн кубометрів на добу, або близько 16 млрд кубометрів на рік.

Цей обсяг дає можливість «Газпрому» отримати експортну виручку 2024 року в розмірі мінімально 5,4 млрд дол. за середньої експортної ціни 337 долю за тисячу кубометрів (дані Міністерства економічного розвитку РФ). Це означає, що за кожний сплачений Україні один долар за транспортні послуги (маршрут Суджа—Ужгород газопроводом Уренгой—Помари—Ужгород) Росія отримує майже шість доларів експортної виручки.

Сценарій №2

Азербайджан не має вільних обсягів, щоб замістити на рівні 14,6 млрд кубометрів російського газу, що постачався на ринок ЄС 2023 року територією України. Так чи інакше йдеться про те, що SOCAR просто використає вільний ресурс газу від «Газпрому» для постачання в Європу за агентською угодою та за певним схематозом. На російсько-українському кордоні російський газ стане формально азербайджанським, подібно до того, як стала угорською російська нафта.

Як відомо, вже заявлено про плани Азербайджану «транспортувати в ЄС 20 млрд кубометрів газу до кінця 2027 року та плани Словаччини про закупівлю цих 20 млрд кубометрів». Важливо зауважити, що Словаччина споживає менш як 4,5 млрд кубометрів на рік.

Таким чином, президент Азербайджану та прем’єр-міністр Словаччини виконують роль лобістів російського газу для повернення його на ринок ЄС в якомога більших обсягах. У середовищі українського тіньового енергобізнесу сформовано вертикаль впливу, яка має виконати формально європейське замовлення щодо збереження транзиту енергоресурсів через Україну. Віддзеркаленням цього є візит наприкінці серпня очільника «Нафтогазу» Олексія Чернишова до Словаччини і його прийом прем’єром Робертом Фіцо. Фактично ж цією вертикаллю заправляють із Москви, смикаючи ту чи іншу маріонеткову фігуру.

Отже, сумарно вартість російського експорту нафти та газу транзитом через Україну досягне 2024 року не менш як 12 млрд дол. Транзитні надходження України становитимуть загалом близько 1,1 млрд дол. 

 

Джерело матеріала
loader
loader