У Києві рівень забруднення повітря знижується, але поки вище норми - Міндовкілля
У Києві рівень забруднення повітря знижується, але поки вище норми - Міндовкілля

У Києві рівень забруднення повітря знижується, але поки вище норми - Міндовкілля

У Києві рівень забруднення повітря поступово знижується, але поки залишається вище норми.

Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За її словами, причинами задимлення є пожежі в екосистемах і горіння торфовищ, основним викидом яких є компоненти диму - тонкодисперсні частки PM2.5 (пил з діаметром часток до 2,5 мікрон) та PM10 (пил з діаметром часток до 10 мікрон).

Також на появу смогу впливають сезонні перепади температур. Восени відбуваються температурні інверсії, які викликають накопичення шкідливих речовин у приземному шарі повітря. Тепле повітря і вологість призводять до туману, і шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються. Це впливає на якість повітря і показники забруднення.

"Станом на зараз у повітрі Києва та його околицях фіксується перевищення дрібнодисперсних частинок (пил, сажа, дим). Діоксид азоту, діоксид сірки – у нормі. Найближчим часом очікуємо на покращення показників", - зазначила Гринчук.

За словами міністра, "зазначена ситуація вкотре показує - Україна потребує розбудови сучасної системи моніторингу довкілля. І тут не може виникати дискусій, що реформа не на часі під час війни. Адже такі події як смог у Києві, пожежі по всій країні демонструють - нам потрібно якнайшвидше впроваджувати моніторинг довкілля не на папері, а робити практичні кроки".

У зв'язку з цим, зауважила Гринчук, "у фокусі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України - посилення роботи з міжнародними партнерами для встановлення сучасних постів моніторингу в Україні, які дозволять ще оперативніше не тільки фіксувати забруднення, а й аналізувати причини їх виникнення, прогнозувати погіршення чи покращення стану компонентів довкілля та приймати оперативні рішення".

Зараз стан повітря відстежується за допомогою постів моніторингу органів місцевої влади, а також громадськими організаціями. Ці пости підключені до вебресурсу Міндовкілля "Екозагроза". Тож стан повітря і радіаційний фон кожен може відстежувати самостійно в режимі реального часу на вебресурсі "Екозагроза", повідомила Гринчук.

Як повідомляв Укрінформ, за словами директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, у Києві забруднення повітря в п'ять разів перевищує норму за гранично допустимими концентраціями.

Теги за темою
Київ
Джерело матеріала
loader
loader