Вадим Пристайко: Вага медіа в захисті і просуванні наших інтересів за кордоном зростає
Вадим Пристайко: Вага медіа в захисті і просуванні наших інтересів за кордоном зростає

Вадим Пристайко: Вага медіа в захисті і просуванні наших інтересів за кордоном зростає

Надзвичайний та повноважний посол України у своєму виступі на National Media Talk підкреслив, що медіа працюють пліч-о-пліч з державною дипломатією.

20 вересня, у другий день National Media Talk-2024, зі своєю промовою виступив дипломат, надзвичайний та повноважний посол України Вадим Пристайко. Він наголосив на тому, що медіа — це одна з основ дипломатії і тому вони відіграють ключову роль у просуванні інтересів держави за кордоном. І ця роль, за його словами, зросла в останні роки.

«Я хотів би окреслити, як, на мою скромну думку, зростає вага медіа в захисті і просуванні наших інтересів за кордоном. Ще пару декад тому взагалі було складно уявити, щоб дипломатія взаємодіяла з медіа. Бо дипломати завжди намагаються не договорювати, як в тому анекдоті — дипломат 10 разів продумає, перш ніж не сказати нічого. А сама модель існування медіа — це відкритість, повнота, і, хотілося б вірити, правда. Але часи змінилися. І дипломати зрозуміли, що свої думки простіше ховати під софітами камер, а надсилати сигнали своїм друзям і ворогам — не в закритій шифрованій пошті, а через заголовки газет», — сказав Вадим Пристайко.

Вадим Пристайко: Вага медіа в захисті і просуванні наших інтересів за кордоном зростає - Фото 1

Вадим Пристайко

Він зазначив, що у 2019 році, коли його призначили на посаду міністра закордонних справ України, він усвідомлював, що перед МЗС та Україною в цілому стоять три ключові задачі: забезпечити міжнародну підтримку війни, в яку тоді практично ніхто не вірив, перетворити коло невдоволених на друзів нашої держави та максимально прагматизувати наші зовнішні відносини. Ці завдання актуальні, за словами Вадима Пристайка, і досі. Саме тому дипломатії держави необхідна співпраця з медіа.  

Про це Вадим Пристайко сказав так: «Основні та очікувані державою функції медіа. Перша — освітня. Немає статей про умовну Бразилію — зменшується кількість людей, які хочуть стати дипломатами, щоб поїхати туди працювати [...] Щоб зрозуміти, чим живе світ, нам треба вчасно реагувати на це. Функція друга — пряма взаємодія. Неодноразово як дипломат я стикався з тим, що вчасно поставлене журналістом запитання або провокативна стаття дозволяли пробитися через заслони на шляху наших інтересів. Далі осінт або розвідка з відкритих джерел — ну не вам мені розповідати про цінність інформації, якою поділилися приватно. Ви будете відкривати, збирати, систематизувати та оцінювати інформацію, що доступна публічно з мас-медіа, соцмереж, баз даних, спеціалізованих джерел, публікацій, наукових робіт».

І ще одне, зазначив він, саме медіа можуть і повинні ініціювати серйозну дискусію в суспільстві на важливі теми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Вадим Пристайко
Джерело матеріала
loader
loader