Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям
Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям

Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям

В умовах воєнного стану та загальної мобілізації в Україні діють певні правила щодо виїзду за кордон для чоловіків, зокрема і для 17-річних хлопців. Хоча чоловіки призовного віку підпадають під заборону виїзду, юнаки, яким виповнилося 17 років, мають можливість залишити країну за певних умов. Юристи порталу "Безкоштовна правова допомога" роз’яснили, як саме це можливо.

Основним документом, що дає право на виїзд за кордон для 17-річних, є приписне свідоцтво, яке підтверджує, що юнак став на військовий облік. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1487, юнаки повинні ставати на облік як призовники після досягнення 17-річного віку.

Прикордонник
Прикордонник

Також порядок виїзду регламентується ухвалою Кабміну №57, яка затверджує Правила перетину державного кордону громадянами України. Цей документ чітко визначає, що молоді люди до 18 років можуть перетинати кордон без додаткових дозволів від військкоматів чи центрів комплектування та соціальної підтримки.

Таким чином, наявність приписного свідоцтва є достатньою підставою для того, щоб юнак міг безперешкодно виїхати за кордон, не потребуючи додаткових довідок або дозволів.

Окрім цього, персональні дані всіх українських чоловіків віком від 16 до 60 років будуть внесені до єдиного реєстру "Оберіг", що допоможе систематизувати дані про військовозобов'язаних.

Раніше ми розповідали, що збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки

Також, економічне бронювання: скільки треба заплатити за відстрочку від армії

Джерело матеріала
loader