Дощі та грози накриють більшість областей України: дата вже відома
Дощі та грози накриють більшість областей України: дата вже відома

Дощі та грози накриють більшість областей України: дата вже відома

Коли й де саме дощитиме наступного тижня, як довго будуть опади, передає 24 Канал.

Коли будуть дощі та грози

Синоптики Укргідрометцентру прогнозували, що упродовж 21 – 23 вересня в Україні утримається суха погода. Вітер північний, північно-східний, 5 – 10 метрів на секунду.

Вночі +6 – +12, на узбережжі морів +13 – +18, вдень +21 – +26, у Карпатах +15 – +20 градусів.

Зауважимо, що за орієнтовним прогнозом на картах, 24 вересня подекуди на Півдні й Південному Сході вже очікуються дощі. Уже наступного дня опади, ймовірно, накриють Захід України, також пройдуть грози.

У четвер, 26 вересня, дощі та грози можуть пройти на Закарпатті, Львівщині, Прикарпатті, Буковині, Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Житомирщині, Хмельниччині, Київщині, Чернігівщині, Запоріжжі, Донеччині, Херсонщині, а також в окупованому Криму. Окрім того, опади очікуються на Вінниччині.

Прогноз погоди на 22 – 26 вересня / Скриншоти з Укргідрометцентру

Максимальна тривалість бездощового періоду зростає

  • Протягом останніх років в Україні відмічається тенденція не лише до підвищення температури повітря, а й до зростання посушливості. Про це вінтерв'ю 24 Каналу розповіла Віра Балабух – завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС.
  • "Зростає максимальна тривалість бездощового періоду, яка в окремих регіонах може вже сягати 2 місяців і більше", – зазначила метеорологиня.
  • Додала, оскільки це супроводжується аномально високою температурою повітря й ґрунту, то призводить не тільки до атмосферної, а й ґрунтової та гідрологічної посухи, зростає тривалість періоду з надзвичайною пожежною небезпекою.
  • До речі, Віра Балабух розповідала, очікується, що осінь буде не лише теплою, а й досить посушливою, особливо в першій половині.
  • Експертка зауважила, що такі погодні умови загалом характерні для України. Нерідко цей період ще називають "золотою осінню". Втім, у 2024 році ці процеси будуть більш інтенсивними.
Теги за темою
прогноз погоди
Джерело матеріала
loader
loader