Оподаткування ФОПів з 1 жовтня: до чого потрібно готуватися
Оподаткування ФОПів з 1 жовтня: до чого потрібно готуватися

Оподаткування ФОПів з 1 жовтня: до чого потрібно готуватися

Оподаткування ФОПів з 1 жовтня: до чого потрібно готуватися

Депутати ВР ще остаточно не прийняли зміни щодо збільшення податків, але вони точно будуть. 

З 1 жовтня для фізосіб-«єдинників» першої, другої й  четвертої груп запроваджується військовий збір у розмірі 10% від розміру мінімальної зарплати (її розмір в 2024 році – 710 грн), а для третьої групи – 1% від доходу. З зарплати працівників за жовтень утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (18% ПДФО + 5% ВЗ). Про це попередило видання Дебіт-Кредит. 

Зазначимо, що закон поки прийнято в першому читанні, але незалежно від дати його прийняття у другому читанні в ВР його норми будуть діяти з 1 жовтня 2024 року.

До речі, за законопроєктом передбачено сплату ВЗ фізособами-підприємцями та юрособами-"єдинниками" третьої групи, тобто платники податку на прибуток не будуть сплачувати ВЗ після 1 жовтня.

Нове податкове навантаження на ФОПів:

Нагадаємо, що фізособи-"єдинники" першої, другої й четвертої груп мають сплачувати ВЗ шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця, а третьої група – за результатами звітування за квартал, протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу.

Суми сплаченого ВЗ потрібно буде відображати в декларації з ЄП для відповідної групи, тобто не йдеться про окремі види звітів з ВЗ для ФОПів.

Правила щодо ВЗ для ФОПів почнуть діяти з 1 жовтня 2024 року. Тобто вперше фізособи-"єдинники" І, ІІ та IV групи повинні будуть сплатити аванс з ВЗ у відповідних розмірах вже за жовтень до 20 жовтня.

Мінфін має оновити форми декларацій з ЄП для відображення ВЗ усіма ФОПами-"єдинниками".

Для фізосіб-"загальників" та самозайнятих осіб. Збільшення ставки ВЗ буде впливати й на ФОПів-"загальників" та фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Вони повинні будуть платити ВЗ зі свого чистого доходу в розмірі не 1,5%, як зараз, а вже 5%.

Джерело матеріала
loader
loader