Російська атака по машинах Червоного Хреста 12 вересня: з'явилися докази умисного обстрілу
Російська атака по машинах Червоного Хреста 12 вересня: з'явилися докази умисного обстрілу

Російська атака по машинах Червоного Хреста 12 вересня: з'явилися докази умисного обстрілу

12 вересня 2024 року Росія вчинила черговий воєнний злочин на Донеччині. Окупанти зі ствольної артилерії завдали удару по трьох автомобілям Міжнародного Комітету Червоного Хреста у с. Віролюбівка, що на Донеччині, під час роздачі гуманітарної допомоги. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Правоохоронці зазначають, що в результаті обстрілу постраждало п'ять працівників Міжнародного Комітету Червоного Хреста: троє чоловіків загинули, двоє зазнали осколкових поранень й мінно-вибухових травм.

«За результатами проведення слідчих дій, огляду місця події, експертиз та допитів свідків встановлено, що артилерійський обстріл здійснений двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152-мм та безпілотним баражуючим боєприпасом «Ланцет», що перебуває лише на озброєнні ЗС РФ», – йдеться у заяві.

Генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що удар «Ланцетом» вказує на умисний характер російської атаки.

«Снаряди 152-мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник, і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА «Ланцет», а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста», – зазначив генпрокурор.

За інформацією Офісу генпрокурора, вогневі позиції артилерійських підрозділів, ймовірно, знаходились у районі с. Ягідне Бахмутського району Донецької області – території, нині окупованої російськими військами.

До слова, Міжнародний комітет Червоного хреста (МКЧХ) зупинить роботу офісу у Дніпрі після удару по машинах гуманітарної місії. Спікер делегації в Україні Олександр Власенко сказав: «У нас є офіси у Харкові, Дніпрі та Одесі, а також головний офіс у Києві та офіс у Львові, ну і на протилежному боці у Донецьку та Луганську. Ось поки що наш дніпровський офіс припинив роботу на якийсь час».

Джерело матеріала
loader