За кількістю пасік в Україні лідирує Кіровоградська область
За кількістю пасік в Україні лідирує Кіровоградська область

За кількістю пасік в Україні лідирує Кіровоградська область

Кіровоградська область є лідером в Україні за кількістю пасік та бджолосімей - їх у регіоні зареєстровано понад 4,7 тис. та 242,8 тис. відповідно.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

"Кіровоградська область є беззаперечним лідером за чисельністю бджолосімей та кількістю пасік. Станом на 1 липня 2024 року в єдиному державному реєстрі виробників потужностей первинного виробництва меду зареєстровано понад 4,7 тис. пасік, на яких утримуються 242,8 тис. бджолосімей. При цьому їх чисельність зростає з кожним роком", - повідомила вона.

Бджільництво є базою та джерелом сталого розвитку для низки галузей, зазначила Фурманова. Серед них - рослинництво, основою функціонування якого є запилення рослин сільськогосподарського призначення та підвищення їхньої урожайності, фармацевтична, харчова галузі тощо.

Крім цього, це одна зі сфер, яка дозволяє відкривати малий та середній бізнесна селі. Понад 60% пасік в області – невеликі, до 50 бджолосімей.

За останні роки в регіоні виробляється близько 4 тис. тонн меду за рік. У структурі виробництва левову часту, а саме 97%, займають дрібні господарства.

Фурманова зазначила, що для підвищення ефективності та конкурентоспроможності такі господарства доцільно об’єднувати, аби вони мали змогу на рівних конкурувати із промисловими пасіками, а також вигідно збувати свою продукцію.

Цьогоріч склалися несприятливі для медозбору погодні умови. Холодна весна та аномальна спека влітку значно скоротили періоди цвітіння медоносних культур. Недостатність кормової бази, особливо у весняний період, зумовили повільний весняний розвиток бджолосімей, внаслідок чого очікується зменшення обсягів виробництва меду.

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками минулого року, серед п’ятірки світових лідерів в експорті меду Україна посіла четверте місце 

Джерело матеріала
loader