Китай “випробовує нас” — заявив Байден лідерам країн QUAD на саміті
Китай “випробовує нас” — заявив Байден лідерам країн QUAD на саміті

Китай “випробовує нас” — заявив Байден лідерам країн QUAD на саміті

Китай “випробовує нас” — заявив Байден лідерам країн QUAD на саміті

Слова американського президента були записані при включеному мікрофоні й мали прозвучати "за зачиненими дверима".

Китай “випробовує нас”, заявив президент США Джо Байден лідерам Австралії, Індії та Японії під час саміту групи QUAD. Такі коментарі ризикували підірвати офіційну спільну заяву, яка ретельно уникає безпосередньої згадки про Пекін, повідомляє The Guardian.

Коментарі пролунали, коли Байден відкривав саміт у своєму рідному місті Вілмінгтоні, штат Делавер, за участю прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, прем'єра Японії Фуміо Кішіди і прем'єра Австралії Ентоні Албаніза. 

“Китай продовжує поводитися агресивно, випробовуючи нас у всьому регіоні, і це стосується Південно-Китайського моря, Східно-Китайського моря, Південної Азії й Тайванської протоки”, - сказав Байден.

Слова американського президента були записані при включеному мікрофоні й мали прозвучати "за зачиненими дверима".

На думку Байдена, в той час як лідер Китаю Сі Цзіньпін зосередився на внутрішніх економічних проблемах, він також намагається отримати трохи дипломатичного простору для агресивного просування інтересів Пекіна.

Але водночас президент США наполягав на тому, що нещодавні інтенсивні зусилля Вашингтона, спрямовані на зниження напруженості, в тому числі телефонна розмова з Сі у квітні, допомагають запобігти конфлікту.

Такі коментарі ризикували підірвати ретельні дипломатичні зусилля всіх чотирьох країн під час саміту, які наполягали на тому, що група має на меті дещо більше, ніж просто створення противаги Пекіну.

У спільній заяві після саміту чотири лідери не зробили жодної прямої згадки про Китай, хоча й висловили занепокоєння напруженістю в регіоні. 

“Ми серйозно стурбовані ситуацією в Східно-Китайському й Південно-Китайському морях”, - йдеться в декларації.

У заяві засуджуються “маневри залякування й примусу” в Південно-Китайському морі, де Пекін перебуває в суперечці з Філіппінами й іншими країнами. Втім, у декларації не вказується те, про чиї саме “маневри” йдеться.

Лідери QUAD, як і в попередні рази, вдавалися до завуальованих заяв про збереження регіону “вільним і відкритим”, а також говорили про геополітичні “виклики”.

Іншою тінню, що нависла над самітом, були президентські вибори в США, на яких колишній американський лідер “ізоляціоніст” Дональд Трамп зіштовхнеться з “політичною спадкоємицею” Байдена віцепрезидентом Камалою Гарріс. 

Байден під час саміту наполягав на тому, що QUAD виживе за будь-якої політичної ситуації. Індійський прем'єр Моді, який наступного року прийматиме у своїй країні саміт групи, висловив аналогічну думку.

Останнім часом активізувались дискусії про те, що станеться, якщо Трамп, який погрожував вивести США з таких груп, як НАТО, вихваляючи при цьому диктаторів Росії та Північної Кореї, повернеться в Білий дім.

QUAD — чотиристоронній діалог з питань безпеки, який об'єднує Австралію, Індію, США та Японію. 

Повідомлялося, що під час саміту в США лідери країн групи також висловили занепокоєння зростанням глобальної напруженості, торкнувшись тем війни РФ проти України та ситуації в Секторі Гази. Вони закликали до дотримання міжнародного права й поваги до принципів Статуту ООН, включаючи територіальну цілісність, суверенітет всіх держав і мирне вирішення суперечок, а ще вказали на неприйнятність застосування або загрози застосування ядерної зброї. Крім того, лідери QUAD засудили випробування Північною Кореєю балістичних ракет. 

Джерело матеріала
loader
loader