Міністерство освіти "посварилося" з батьками за медалі учням: психологи і депутати проти винагород
Міністерство освіти "посварилося" з батьками за медалі учням: психологи і депутати проти винагород

Міністерство освіти "посварилося" з батьками за медалі учням: психологи і депутати проти винагород

Комітет Верховної Ради з питань освіти прийняв рішення про те, що виготовлення золотих і срібних медалей для випускників шкіл не повинно фінансуватися за рахунок державного бюджету. Це рішення було обґрунтоване тим, що медалі не впливають на вступ до вищих навчальних закладів, і їхня наявність не є критерієм при прийомі студентів.
Сергій Бабак казав, що з 2015 року золоті й срібні медалі більше не дають переваг при вступі до університетів, а служать лише символом успіхів у навчанні. Він відзначив, що кількість медалістів зросла: у 2019 році їх було 11,4 тисячі, а в 2024 — 24,8 тисячі, що становить 9,5% випускників.

Міністерство освіти "посварилося" з батьками за медалі учням: психологи і депутати проти винагород - Фото 1

Це викликає занепокоєння, оскільки якість освіти падає. Бабак також зауважив, що медалістів часто визначають завчасно, що може призводити до маніпуляцій з оцінками, аби «дотягнути» їх до цього статусу.

Згідно з законом, держава не зобов'язана виготовляти медалі для школярів. Наказ МОН, що це регулював, давно втратив чинність, тому комітет рекомендує МОН слідувати новому закону "Про повну загальну середню освіту".

Міністерство освіти "посварилося" з батьками за медалі учням: психологи і депутати проти винагород - Фото 2

Міністр Оксен Лісовий пропонує винести питання скасування медалей на громадське обговорення. Батьки мають різні думки: одні вважають медалі мотивацією, інші — джерелом стресу для дітей. У 2024 році на медалі витратили майже 3 мільйони гривень, а на 2025 рік планується понад 5 мільйонів.

Комітет пропонує скасувати фінансування медалей з держбюджету і перекласти витрати на місцеві бюджети або батьків. Економісти та місцеві депутати висловлюють побоювання, що ресурси для виготовлення медалей можуть бути обмежені, і можливе переведення частини витрат на батьків або скорочення інших витрат на освіту.

Крім того, Знай.ua повідомляв, суперечить закону та приводить до булінгу: батьків закликають скаржитися на вчителів

Джерело матеріала
loader
loader