На ще одній землі Німеччини проходять вибори: ультраправа партія може отримати перше місце
На ще одній землі Німеччини проходять вибори: ультраправа партія може отримати перше місце

На ще одній землі Німеччини проходять вибори: ультраправа партія може отримати перше місце

На ще одній землі Німеччини проходять вибори: ультраправа партія може отримати перше місце

Ультраправа АдН нещодавно отримала успіх на виборах на двох інших землях.

На німецькій землі Бранденбург у неділю, 22 вересня, проходять регіональні вибори: очікується, що ультраправа “Альтернатива для Німеччини” (АдН) посяде перше місце, після успіхів на інших східних землях, і випередить соціал-демократів канцлера Олафа Шольца в одному з їхніх традиційних “опорних пунктів”, повідомляє Reuters.

АдН стала першою ультраправою партією, яка виграла земельні вибори в Німеччині з часів Другої світової війни, в Тюрингії 1 вересня, і лише трохи не дотягнула до першого місця в Саксонії того ж дня.

Однак інші партії відмовляються працювати з АдН у коаліційних урядах.

АдН є однією з кількох ультраправих груп у Європі, які грають на занепокоєнні виборців з приводу економічного спаду, імміграції та війни РФ проти України. Партія також намагається отримати вигоду з невдоволення через міжусобиці в федеральній коаліції Шольца.

Виборчі дільниці в Бранденбурзі закриваються увечері, перші екзит-поли та попередні прогнози будуть оголошені одразу після завершення голосування.

Перемога АдН на сьогоднішніх земельних виборах стала б особливо тривожним моментом для соціал-демократів (СДП), які перемагали на виборах у Бранденбурзі й керували землею з моменту возз'єднання Німеччини в 1990 році.

Це також порушить додаткові питання щодо можливості для Шольца, найменш популярного канцлера Німеччини в історії, очолити партію на федеральних виборах наступного року.

Зменшення розриву

Останніми тижнями опитування громадської думки свідчать, що СДП скорочує розрив з АдН. Зокрема, результати опитування соціологічної компанії Forschungsgruppe Wahlen у четвер, 19 вересня, показали, що АдН має 28% у Бранденбурзі, СДП - 27%, далі йдуть консерватори з 14% і лівий “Альянс Сари Вагенкнехт” з 13%.

Обидва молодші партнери Шольца по коаліції, "Вільні демократи" й "Зелені", схоже, будуть боротися за 5% голосів, необхідних для проходження до земельного парламенту.

Як показують опитування, на національному рівні три партії, що входять до коаліції Шольца, наразі отримують менше голосів, ніж опозиційні консерватори, хоча, на думку політологів, багато чого ще може змінитися до федеральних виборів, які відбудуться у вересні 2025 року.

Зростання антисистемних настроїв у Німеччині призвело до того, що на виборах до земельних парламентів двох східнонімецьких земель — Саксонії й Тюрингії — популістські партії отримали високі результати. Про те, що означають для Німеччини ці вибори та як їх результати вплинуть на політику Берліна щодо підтримки України, розповідав Костянтин Федоренко в статті “Як і чому на виборах у Тюрингії та Саксонії переміг Путін”.



Джерело матеріала
loader
loader