На затонулій яхті Майка Лінча були водонепроникні сейфи з секретними даними розвідок – СNN
На затонулій яхті Майка Лінча були водонепроникні сейфи з секретними даними розвідок – СNN

На затонулій яхті Майка Лінча були водонепроникні сейфи з секретними даними розвідок – СNN

На затонулій яхті Майка Лінча були водонепроникні сейфи з секретними даними розвідок – СNN

"Британський Біл Гейтс" Лінч був пов'язаний із розвідками.

Фахівці-водолази, які досліджують уламки затонулої суперяхти вартістю 40 мільйонів доларів, на борту якої перебував британський технологічний магнат Майк Лінч, попросили посилити охорону судна через побоювання, що заблоковані в сейфах секретні дані можуть зацікавити іноземні уряди. Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела.

Яхта затонула у серпні біля берегів Сицилії. В аварії, окрім Лінча, загинули ще шестеро людей.

За повідомленнях чотирьох джерел, італійська прокуратура, яка порушила кримінальну справу за кількома звинуваченнями у ненавмисному вбивстві та аварії судна з необережності, вважає, що 56-метрова яхта Bayesian може містити надсекретні дані, пов'язані з низкою західних спецслужб.

Лінч був пов'язаний з британськими, американськими та іншими розвідувальними службами через свої компанії, в тому числі засновану ним компанію з кібербезпеки Darktrace, яка в квітні була продана чиказькій приватній інвестиційній фірмі Thoma Bravo. Крім того, бізнесмен, якому належала компанія його дружини Revtom Limited, також був радником британських прем'єр-міністрів Девіда Кемерона і Терези Мей з питань науки, технологій і кібербезпеки під час їх перебування на посадах.

Затонуле судно, яке лежить на морському дні на глибині близько 50 метрів має водонепроникні сейфи з двома суперзашифрованими жорсткими дисками, які містять надсекретну інформацію, в тому числі паролі та інші конфіденційні дані, повідомив CNN чиновник, який бере участь у планах порятунку, але попросив не називати його імені. Водолази-спеціалісти з дистанційними камерами ретельно обшукали судно.

Спочатку місцеві правоохоронці побоювалися, що потенційні злодії можуть спробувати дістатися уламків у пошуках коштовностей та інших цінностей, які знаходяться на борту яхти. Утім, зараз вони стурбовані тим, що уламки, які планують підняти у найближчі тижні в рамках кримінального розслідування трагедії, також зацікавлять іноземні уряди, в тому числі Росію і Китай. Вони звернулися з проханням посилити охорону яхти як над водою, так і за допомогою підводного спостереження. 

У сицилійському управлінні цивільного захисту, яке допомагає в кримінальному розслідуванні, підтвердили цю інформацію.

Лінч, його 18-річна дочка Ханна, американський адвокат Кріс Морвілло і його дружина Неда, британський банкір Джонатан Блумер і його дружина Джуді, а також бортовий кухар яхти Рекальдо Томас загинули, коли судно затонуло під час сильного шторму рано вранці.

Попередні результати розтину свідчать про те, що подружжя Блумер і Морвілло загинули від задухи або «сухого утоплення», коли кисень у повітряній бульбашці в спальній каюті закінчився. Результати розтину Лінча та його доньки були менш однозначними.

Шеф-кухар, тіло якого було знайдено за бортом судна, загинув від утоплення. Токсикологічні звіти про загиблих ще не опубліковані, але ніхто з них не зазнав жодних фізичних ушкоджень, коли човен пішов на дно.

Дружина Лінча Анджела Бакарес і ще 14 осіб вижили, в тому числі капітан Джеймс Катфілд, який разом з палубним матросом і начальником машинного відділення яхти перебуває під слідством за кілька вбивств з необережності і спричинення корабельної аварії з необережності. Усім їм дозволили залишити Італію.

Як повідомило CNN джерело в прокуратурі, деякі з 15 осіб, що вижили, зокрема  шестеро пасажирів, розповіли прокурорам, що Лінч не довіряв хмарним сервісам і завжди тримав диски з даними в захищеному відсіку яхти.

Трагічний інцидент стався в ніч на 19 серпня недалеко від порту Портічелло. Причиною корабельної аварії вважається водяний смерч, що несподівано виник, він супроводжувався сильним дощем і шквальним вітром. Яхта, що стояла на якорі, за словами очевидців, швидко зникла під водою, на поверхні залишилися лише уламки і рятувальні плоти.

Джерело матеріала
loader