Нігерійські шахраї відкривають hustle academies, де навчають цифрових афер
Нігерійські шахраї відкривають hustle academies, де навчають цифрових афер

Нігерійські шахраї відкривають hustle academies, де навчають цифрових афер

Інтернет-шахраї із Західної Африки створюють академії, де навчають кіберзлочинам

Світ не стоїть на місці. Відколи поштові провайдери навчились блокувати  більшість  фішингових листів, інтернет-шахрайство перейшло на новий рівень. З’ясовуємо як працюють сучасні інтернет вимагання та навіщо шахраї відкривають власні академії.

Інтернет-шахраї із Західної Африки створюють академії, де навчають кіберзлочинам, про це розповідає видання SPEKA.

Як змінюються схеми шахрайства в інтернеті: від «листів щастя» до технології заміни обличчя

Наприкінці 90-х і на початку 2000-х років, коли підключення до інтернету почало проникати в Західну Африку, молоді люди незабаром зрозуміли, що люди в Північній Америці та Європі, які мають доступ до більших грошей, ніж вони, і потенційно сприйнятливі до шантажу, тепер доступні одним натисканням кнопки.

Так з’явилися листи «нігерійського принца» — відома техніка шахрайства, яку використовують онлайн-шахраї — відомі як Yahoo boys у Нігерії, Sakawa boys із Гани та броутери з Кот-д’Івуару. У електронних листах, як правило, хтось прикидався нігерійською королівською особою та просив гроші, начебто потрапивши в скрутне становище та обіцяючи винагороду. Спершу ця ідея виглядала настільки дивною, що жертви припустили, що це не може бути брехнею.

Один із класичних шаблонів шахрайських листів

У той час інтернет-кафе переважно були єдиним способом для більшості населення користуватися мережею. Зараз усе змінилось. Для того, щоб шахраїв не упізнали або ж щоб надати свідчення своєї нібито справжності, зловмисники використовують технологію face-swaping — зміну обличчя в режимі реального часу. Змінились і моделі здирництва.

Переважно це введення в оману літніх іноземців, шахрайство з криптовалютою, компрометація ділових електронних листів, онлайн-схеми Понці (фінансові піраміди), а також сексуальну вимагання: мистецтво шантажу людей за гроші за відеоматеріали сексуального характеру, які є у зловмисників.

Принцип роботи шахрайської інтернет-організації Yahoo boys

Наскільки поширеним є інтернет-здирництво

Це сприяють тривожному зростанню випадків шахрайства в інтернеті та sextortion (різновид онлайн-шантажу, коли злочинці погрожують поділитися фотографіями сексуального характеру, відео або інформацією про вас).

Немає чітко визначеної статистики злочинів, але одна організація, яка отримує звіти про дітей, повідомила про 26 718 випадків сексуального здирництва у 2023 році, що є стрибком порівняно з 10 731 повідомленням у 2022 році та 139 у 2021 р.

Інститут дослідження мережевого зараження (NCRI) виявив, що підлітки із західних англомовних країн все частіше стають об’єктами атак, які проводять кіберзлочинці із Західної Африки. Більшість із них відбувається на платформах соціальних мереж, таких як TikTok, Snapchat, Instagram і Wizz.

Пошук терміну sextortion у Google у США

У жовтні 2023 року ФБР повідомило про збільшення кількості випадків фінансового сексуального здирництва в США за останні 18 місяців на 1000%. Канада та Австралія спостерігають схожу тенденцію.

Найімовірніше, це відбувається через так звані навчальні центри, які іменують себе “hustle kingdoms”. – неофіційні академії, які навчають людей цифровому скаму.

Що таке Hustle kingdoms

Термін «королівство хастла» походить від самих онлайн-шахраїв, який використовується для опису їхніх навчальних центрів. Hustle kingdoms працюють як онлайн, так і офлайн, поєднуючи віртуальне навчання з особистими сесіями. У деяких частинах Гани та Нігерії з’являються квартири, які перетворюються на кампуси-інкубатори. Там групи молодих людей, (деяким з них 13-14 років) вивчають основи шахрайства. Також школи діляться контентом в TikTok.

Подібні організації існували в 1980-1990-х роках під назвою «бізнес-центри». Тоді «голова», орендував офіс, наймав секретаря та молодших шахраїв, або «хлопців». Їхнє завдання полягало в тому, щоб таргетувати жертв по всьому світу за допомогою поштових листів, телефонних дзвінків і факсів. «Голова» забезпечив фінансування та матеріально-технічне забезпечення, а слухачі відточували свої навички. Такі фактори, як соціально-економічний тиск і привабливість швидкого збагачення, спонукають людей вступати до цих установ.

Ці академії, які колись були локальними центрами навчання, перетворилися на глобальні загрози. Тільки Сполучені Штати втратили близько $50 млрд у 2023 році через онлайн-шахрайство, частина з них пов’язані із західноафриканськими шахраями. Ця цифра відображає лише зареєстровані втрати – набагато більше злочинів залишаються непоміченими.

  • Нигерийские мошенники придумали новую уловку. Теперь «разводят» одиноких украинских женщин
Кількість інтернет-злочинів у 2023 році за типом

Організована кіберзлочинність

За даними NCRI, майже вся ця діяльність зі здирництва походить від нігерійських кіберзлочинців, відомих як «Yahoo Boys».

Термін «Yahoo Boys» почали використовувати на початку 2000-х для позначення фінансово вмотивованих молодих нігерійців, які займаються фішинговими аферами – діяльність, яку на нігерійському сленгу зазвичай називають «yahoo yahoo» або «419 fraud» — оскільки вони починались з електронних адрес Yahoo.com.

Вони є оригінальними «нігерійськими принцами», які останніми роками перейшли до шахрайства з людьми похилого віку, фальшивих інвестиційних пропозицій та афер пов’язаних із стосунками. Попри те, що іноді вказують деякі звіти, Yahoo Boys не є частиною єдиної групи кіберзлочинців, а утворюють туманну субкультуру.

Їх типовий підхід полягає у «бомбардуванні» середніх шкіл, молодіжних спортивних команд і університетів за допомогою фейкових облікових записів, використовуючи передову тактику соціальної інженерії, щоб змусити своїх жертв потрапити в компрометувальну ситуацію.

Хоча вони не обов’язково є частиною структурованої групи кіберзлочинців, Yahoo Boys почали ділитися своїми знаннями один з одним.

Кіберспіритуалізм та покарання колонізаторам

Подібно до «Sakawa Boys» (ганські онлайн-шахраї) та «Yahoo Boys» (нігерійські онлайн-шахраї), шахраї «королівства хастла» іноді виправдовують свої дії прагненням відшкодувати минулу несправедливість, вважаючи себе нащадками жертв работоргівлі. економічної експлуатації та колоніалізму, тоді як жителі Заходу розглядаються як нащадки колонізаторів.

Наприклад, у дослідженні місцевого хіп-хопу будь-які дотичні до Yahoo boys теми виправдовують онлайн шахрайства, маргіналізують жертву та підкреслюють правильність таких дій. Типовими є тексти на кшталт «Залежний від свого ноутбука, я все ще бомбардую (полюю) на дурних клієнтів (жертв).» чи «ми дякуємо Богу!/ Ми зробили це (нарешті) Білі люди (колонізатори) знущалися над нами, вони поневолювали нас/ Знущалися з нас, але ми тепер розумніші».

Цікаво, що багато скамерів із Західної Африки виконують різні магічні обряди, які начебто мають допомогти їм та за допомогою духів отримати кращі результати у фінансовій сфері. Так звана «магія джуджу», яку практикують зловмисники полягає в спеціальних заклинаннях на фотографії жертв.

Кілька десятків агентів Комісії з економічних і фінансових злочинів розповідали, що за однією з ритуальних практик, які використовують деякі нігерійські кіберзлочинці для маніпулювання своїми жертвами, потрібно покласти фотографію людини під ноутбук після того, як спіритуаліст «попрацював» над картинкою. Тоді для шахраїв достатньо просто розмістити фотографію під комп’ютером під час спілкування в чаті.

Кіберзлочинці можуть бути частиною більшої злочинної групи

Попри дещо наївні уявлення кібершахраїв, ці злочини не є поодинокими випадками, а частиною більшої організованої діяльності, яка походить із Західної Африки та залучає учасників з багатьох країн, у тому числі злочинців із західних країн.

Нігерійські шахрайські спілки часто пов’язані з братствами, таємними або напівтаємними організаціями, такими як «Чорна сокира» — організоване злочинне угруповання, спочатку сформоване в нігерійських університетах як студентське братство.

Ганські кіберзлочинці, навпаки, рідше пов’язані з організованими злочинними групами.

У будь-якому випадку, розв’язання цієї проблеми вимагає термінової уваги як на місцевому, так і на глобальному рівнях. Стати жертвою шахраїв неприємно, а суспільство часто схильне стигматизувати жертву. Відомо щонайменше про кілька самогубств підлітків у США та Канаді, причиною яких став сексуальний шантаж кіберзлочинців.

Деякі із затриманих шахраїв. Джерело: Інститут мережевого зараження

Автор: Олександр Тартачний

Джерело: SPEKA.media

Tweet
Джерело матеріала
loader