Російських пропагандистів використовують для дестабілізації Аргентини – RLI
Російських пропагандистів використовують для дестабілізації Аргентини – RLI

Російських пропагандистів використовують для дестабілізації Аргентини – RLI

Телеканал «RT en Español» ймовірно працює над підривом уряду президента Хав’єра Мілея в Аргентині і займається розпаленням напруги у відносинах із сусідніми країнами. Ця заява була зроблена Державним департаментом США.

У нещодавно опублікованій інформації Держдепартаменту стверджується, що RT брав участь у «дестабілізуючих діях» у світовому масштабі. Серед порушених країн у звіті вказується Аргентина, де RT нібито бере участь у спробах послабити нинішню адміністрацію та посилити регіональні тертя з Каракасом, йдеться у матеріалі американського дослідницького інституту RLI (Robert Lansing Institute, Інститут Роберта Лансінга).

RT вийшла за рамки ЗМІ, перетворившись на організацію з кіберможливостями і займається таємним впливом та військовими закупівлями. Повідомляється, що ця діяльність спрямована на країни по всьому світу, включно із Європою, Африкою та Америкою. Державний департамент стверджує, що цей крок пов’язаний із активною підтримкою президентом Мілеєм України у її конфлікті з росією. Аргентина засудила військову агресію рф проти України у чотирьох окремих резолюціях Генеральної Асамблеї ООН, що Кремль вважає ворожою позицією.

Іспанський підрозділ RT може співпрацювати зі спецслужбами Венесуели, Нікарагуа та Куби, використовуючи російську військову розвідку для проведення операцій впливу в Аргентині. З 2023 року з’явилися повідомлення про те, що громадянам рф в Аргентині відмовляють у тривалому перебування без віз – це проблема для російської розвідки, яка використовувала безвізовий режим Аргентини для проникнення до інших країн. Цей канал проникнення, ймовірно, був створений під час президентства Крістіни Кіршнер і Альберто Фернандеса.

З обранням Мілеї відносини між Буенос-Айресом і Москвою охолонули, оскільки Аргентина переключила свою увагу на співпрацю зі США та Ізраїлем, сигналізуючи про потенційний вихід із БРІКС, геополітичного блоку, який Кремль розглядає як інструмент впливу на Глобальний Південь.

У зовнішній політиці президент Мілей наполягав на дистанціюванні Аргентини від «комуністичних» націй, обіцяючи зміцнити зв’язки з Північною Америкою, напрямок, який різко контрастує з інтересами рф. У 2023 році Аргентина планувала поставити Україні два транспортні вертольоти Мі-171Е російського виробництва, але Москва заблокувала угоду.

Повідомляється, що RT також брав участь в онлайн-ініціативах краудфандингу для надання військового обладнання російським військам в Україні. Список товарів включає снайперські гвинтівки, бронежилети, безпілотники та тактичний одяг, усе це пов’язано з координацією виробництва між RT та Міністерством оборони росії.

Казначейство США та Держдеп нещодавно оголосили про звинувачення у відмиванні грошей проти двох співробітників RT, звинувативши їх у фінансуванні дезінформації, яка підтримувала правих впливових діячів у США перед президентськими виборами 2024 року. Крім того, нові докази пов’язують частину військового обладнання RT, зокрема розвідувальних дронів, з китайськими виробниками.

Держсекретар Блінкен наголосив на глобальному характері операцій розширеного впливу RT, давши вказівки американським дипломатам поширювати докази діяльності RT, яка тепер має кіберпідрозділ, який напряму контактує з російською розвідкою. Повідомляється, що ця мережа бере участь у передачі інформації російським шпигунам, найманцям і ставленикам Кремля, зосереджуючись на дестабілізації Аргентини.

RT також запустив приховані платформи впливу, такі як «African Stream» і «Red», спрямовані на формування громадської думки та націлені на різні регіони, включно із Європою, Африкою та Америкою. В рамках своєї ширшої стратегії Москва нібито працює над підбурюванням протестів і опозиційних рухів в Аргентині, маючи мінімальну мету провокування заворушень і максимальну амбіцію підтримки державного перевороту проти президента Мілеї.

Джерело матеріала
loader
loader