Український ресторан з мішленівською зіркою: подають борщ з грушами і вареники з білим шоколадом
Український ресторан з мішленівською зіркою: подають борщ з грушами і вареники з білим шоколадом

Український ресторан з мішленівською зіркою: подають борщ з грушами і вареники з білим шоколадом

Нарешті ресторан української кухні отримав зірку Michelin і потрапив до рекомендацій цього впливового гастрономічного путівника. Щоправда, знаходиться заклад Anelya в американському Чикаго. Про оригінальні страви з меню, а також про те, чи можуть вареники бути десертом – у матеріалі Коротко про.

Про полтавські галушки і деруни зі сметаною

Переглядаючи меню ресторану Anelya, відмічаємо, що рідні нам страви там дійсно подають у сучасній інтерпретації. Меню невелике, але достатнє, щоб ознайомитися з українськими традиціями і добре та смачно поїсти. Щоправда, гості жаліються: порції малуваті, хочеться куштувати ще і ще. Та, зрештою, людоньки, ви у ресторані, а не у своєї бабусі, яка лиш тішиться вашому апетиту.

Почнімо із закусок. Подають їх на трьохярусній вежі, що обертається. Майже усі позиції добре знайомі: хрумкі мариновані помідори та гриби, соковиті рулетики з баклажанів, ніжний курячий паштет, гостра морква по-корейські. Є хумус з насіння соняшника і оливки по-кримські смажені, що подають з ковбасками з баранини і соусом тартар. Окремої уваги заслуговує тарт з ікрою форелі та яйцем. Відвідувачі нахвалюють цей пиріг, хоча, відверто кажучи, він мало нагадує типову українську страву.

Зате цілком українським є борщ. Зварений на м’ясі качки, з копченими грушами. Звісно, подають зі сметаною та пампухами.

Той самий борщ на качці, зі сметаною та пампухами. Фото: ФБ Anelya Chicago

Той самий борщ на качці, зі сметаною та пампухами. Фото: ФБ Anelya Chicago

- Борщ був неймовірний, хоч я ненавиджу буряк. Прекрасний смак копчених груш, м’який часниковий пампушковий хліб на гарнір – чудова пропозиція, - пише коментар на сторінці ресторану у соцмережах відвідувач Michael Zonenashvili.

Хоча декому український борщ в ресторані Anelya видається кислуватим на смак. Зате від додаткової порції часникових пампухів ще ніхто не відмовився.

Страва, без якої важко уявити українську кухню, – це не тільки борщ, а й вареники. В Anelya їх готують солодкими: з вишнями, рикотою, білим шоколадом, горішками пекан. Справжнісінький десерт! Хочеться чогось більш солоного? Тоді обирайте полтавські галушки з куркою та грибами. А тим, хто сумує за італійською пастою, пропонують українську локшину з фермерським сиром і чорними трюфелями.

Є у меню і деруни, що подають з фетою. До речі, чомусь саме їх замовляють не так часто. А даремно! Деруни з фетою і таким топінгом, як сметана, – це насолода для смакових рецепторів кожного. Для тих українців, хто у США сумує за нашою гречкою, пропонують цю кашу, щедро приправлену маслом і посипану мигдалем. А от банош готують у традиційний спосіб: з грибами та овечим сиром. Не вистачає лише шкварочок. Натомість можна поласувати рідною кожному українцю кров’янкою. Подають її з квашеною капустою і сухофруктами.

Власник та шеф-кухар ресторану Джонні Кларк зі своєю дружиною Беверлі Кім. Фото: ФБ Anelya Chicago

Вино з міста-фортеці Бахмут

А на десерт офіціанти ресторану радять скуштувати улюблений всіма торт "Київський". Уявіть: саме серце США - Чикаго, і тут за тисячі кілометрів від українського Києва можна поласувати тортом-візиткою нашої столиці. Або маковим пирогом, абрикосовим сорбетом, «наполеоном» з екзотичним кремом з чорного чаю. Чи «ряжанкою», яка нагадує крем-брюле з такою ж хрумкою цукровою скоринкою.

Щодо напоїв. Коктейльна карта трохи розчарувала, тому що українських позицій дуже мало, хоча усі напої вироблені в країнах Східної Європи. Та  хто шукає – той знаходить. У меню є сік «Галиція», пиво «Оболонь», квас житній, кілька  варіантів вин, що вже, на жаль, наче раритет, адже виробництва міста Бахмут.

Завершується трапеза у будь-якому ресторані оплатою рахунку.  Отож, ціни. В Anelya вони зовсім не українські. Тут дорого навіть для середньостатистичного американця. Користувачі соцмереж вже порахували, що вечеря на двох обійдеться в 125 доларів США (більше 5 тисяч грн). Звісно, це суб’єктивна думка, та й ціни на страви з меню на сайті Anelya не вказані. Але приблизні витрати на обід у цьому ресторані все ж можна зрозуміти з вартості чашки еспресо – 6 доларів США (майже 250 грн.).

Торт "Київський", який можна спробувати у Чикаго. Фото: ФБ Anelya Chicago

З історії питання

Анелія з Харкова

Ресторан «Anelya» відчинив свої двері у жовтні минулого року. Власник та шеф-кухар Джонні Кларк назвав свій заклад на честь бабусі Анелії, яка родом з Харкова. І приурочив відкриття до 100-річчя від дня народження бабці. Більш того, ще до війни Кларк побував у рідному місті своєї Анелії. Смакував борщ, вареники, квас. Але як знаний кухар, довго відкидав ідею відкриття ресторану української кухні, займався французькими стравами.

Логотип ресторану, в основі якого візерунок підлогової плитки з харківського дому бабусі Анелії і квітка червоного маку. Фото: ФБ Anelya Chicago

Логотип ресторану, в основі якого візерунок підлогової плитки з харківського дому бабусі Анелії і квітка червоного маку. Фото: ФБ Anelya Chicago

У 2022 році в Україну прийшла війна. Можливо, це й наштовхнуло американця з українськими коренями ризикнути. Так на гастрономічній карті Чикаго з’явилася Anelya, затишний ресторан з українським колоритом. У закладі м’яке розсіяне світло, необроблені стіни, є багато дерев’яних скульптур і елементів української вишивки. Окремо треба згадати про логотип ресторану. За його основу дизайнери взяли візерунок… плитки з підлоги будинку дитинства бабусі Кларка в Харкові. А ще на логотипі зображено червоний мак –улюблену квітку самої Анелії.

В одному зі своїх численних інтерв’ю Джонні Кларк називає свій новий український ресторан «політичною заявою» світові про те, що українська їжа - «це не просто російська з родзинкою» і що вона заслуговує на власну зірку Michelin. Каже, що першим показником успіху для Anelya є знайомство людей з українською кухнею. А ще власник та шеф-кухар підкреслює, що намагається розширити кордони традиційних страв України. Тому інколи відвідувачі ресторану після дегустації тих же вареників чи баноша можуть заявити, що це не українська їжа. Та Джонні Кларк впевнений, що для кожного українця гріє серденько новина про те, що український ресторан отримав заповітну (і першу!) зірку Michelin.

Вежа з закусками. ФБ Anelya Chicago

Цікаво!

Червоний путівник Michelin  - найбільш відомий і впливовий з сучасних ресторанних рейтингів. Видається з 1900 року. Отримати «зірку» Michelin та згадку у путівнику – це наче отримати «Оскар» у кулінарній сфері. Суворе журі оцінює ресторани за трьома зірками, де 1 зірка - дуже хороший ресторан у своїй категорії, 2 – відмінна кухня, а 3 - чудова робота шеф-кухаря, і тому варто сюди здійснити окрему подорож.

Гості ресторану української кухні Anelya. Фото: ФБ Anelya Chicago

Джерело матеріала
loader
loader