Вибори в США: хто донатить кандидатам?
Вибори в США: хто донатить кандидатам?

Вибори в США: хто донатить кандидатам?

Хоча соціологічні опитування показують, що змагання між Гарріс і Трампом залишається напруженим, Гарріс випередила Трампа у зборі коштів.


У серпні Гарріс зібрала втричі більше грошей ніж Трамп. За місяць її кампанія отримала $361 мільйон, тоді як Трамп витратив на $32 мільйони більше, ніж зібрав ($130 мільйонів). Це стало результатом початку дорогої рекламної кампанії, спрямованої на зупинення зростання популярності Гарріс. За результатами серпня Демократична партія накопичила $109 млн резервів.

За рахунок чого у Гарріс така перевага?

Перше - беззаперечна перевага у малих донатах. Я вже писав про це отут. Після зняття Байдена вона отримала величезну підтримку у рядових виборців демократів, в той час як Трамп втратив більшість своїх дрібних донорів. Маргіналізація електорату вона така.

Друга - великі донори теж набагато більш прихильні до Гарріс. Тоді як Трамп вимушений спиратися на підтримку традиційних нафтовиків (якої недостатньо) і шукати нові галузі, такі як криптовалюти.

Гарріс підтримують фінансова індустрія, технологічні компанії та Голлівуд. Її вже підтримали співзасновник Facebook Дастін Московіц ($3 млн), співзасновник Netflix Рід Гастінгс та співзасновник Ripple Labs Кріс Ларсен. Сюди ж йдуть ще купа представників венчурного капіталу та технологічних стартапів.

Третє - повʼязане з першим - Каліфорнія. Рідний штат Гарріс, забезпечує їх мережу донорів, де кандидатка організовує різноманітні заходи для збору коштів.

Четверте - майже беззаперечна підтримка Гарріс у Голлівуді.

Це все і проявилося у серпні, забезпечивши трикратний розрив. Але давайте деталізуємо.

Внески для Гарріс. У серпні Камала Гарріс отримала суттєву фінансову підтримку від донорів Волл-стріт, Кремнієвої долини та Голлівуду. Серед головних донорів Гарріс:

• Фінансові гіганти: Брюс Карш (Oaktree Capital Management), Роберт Ставі (Bessemer Venture Partners), Садек Вахба (I Squared Capital).

• Зірки Голлівуду: Скарлетт Йоханссон, Френсіс Макдорманд, Мейем Б'ялік (зірка "Теорії великого вибуху" і популяризаторка науки) тощо.

• Засновники відомих брендів: Стейсі Бендет (Alice + Olivia) та Ребекка Хессель Коен (LoveShackFancy).

Внески для Трампа. Трамп отримав фінансову підтримку від нових джерел, включаючи криптоіндустрію, яку він активно приваблює. Серед головних донорів:

• Ілон Маск: зробив свій найбільший внесок на користь Республіканської партії — $289,100 для підтримки кандидатів у Конгрес США від Республіканської партії. Від прямого фінансування Трампа Маск поки утримується.

• Хедж-фонди та бізнесмени: Марк Андрессен (Andreessen Horowitz), Томас Петерффі (Interactive Brokers), Едвард Глейзер (власник Tampa Bay Buccaneers), а також мільярдерка Діана Хендрікс (будівельний сектор), яка зробила внесок у $10 мільйонів на підтримку MAGA Inc.

Майбутнє кампаній. Камала Гарріс та її головний передвиборчий фонд Future Forward PAC виділили $421 мільйон на рекламу до Дня виборів, що вдвічі перевищує $216 мільйонів, зарезервовані для кампанії Трампа та його MAGA Inc. Поточна динаміка витрат вже робить ці вибори одними з найдорожчих в історії.

Теги за темою
Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader
loader