Росіяни змінюють свою стратегію погроз ядерною зброєю – ISW
Росіяни змінюють свою стратегію погроз ядерною зброєю – ISW

Росіяни змінюють свою стратегію погроз ядерною зброєю – ISW

Росіяни змінюють свою стратегію погроз ядерною зброєю – ISW

Аналітики вказують, що поки немає ознак готовності Росії застосувати ядерну зброю.

Росія переглядає свою стратегію використання ядерних погроз для впливу на політичні дебати на Заході щодо дозволу Збройним силам України застосовувати далекобійну зброю для ударів по військових об'єктах на території РФ.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно зі статтею в The Washington Post, на яку посилаються аналітики, президент Росії Владімір Путін починає усвідомлювати, що його ядерні погрози втрачають вплив на західних політиків. У відповідь на це Кремль, імовірно, розробляє нову, більш обережну й обмежену інформаційну стратегію, що буде адаптована до можливого схвалення Заходом ударів далекобійною зброєю ЗСУ по російських військових цілях.

Один неназваний російський чиновник, якого цитує видання, зазначив, що ядерні погрози більше не викликають страху на Заході. Крім того, російський академік, близький до високопоставлених дипломатів, підкреслив, що партнери Росії з країн Глобального Півдня негативно реагують на такі заяви, висловлюючи своє невдоволення.

Хоча Інститут вивчення війни не зміг самостійно перевірити достовірність цих джерел, звіт підтверджує, що ці заяви збігаються з оцінками ISW щодо способів, якими Кремль використовує ядерні погрози для стримування Заходу. Однак експерти зазначають, що це не означає, що Росія готова застосувати ядерну зброю.

«Кремль використовує завуальовані ядерні погрози, щоб зірвати або відтермінувати прийняття рішень щодо військової підтримки України на Заході. ISW продовжує вважати, що ймовірність застосування Росією ядерної зброї в Україні або в інших регіонах є дуже низькою», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ РФ Сєргєй Рябков заявив, що Кремль внесе зміни у свою ядерну доктрину у відповідь на дії Заходу щодо війни в Україні.

За останні два роки Кремль неодноразово погрожував ядерною дубиною. І ось тепер знову.

Що означає намір Кремля переглянути ядерну доктрину РФ? Який сигнал він надсилає Україні, Заходу, світу? Чи збирається Путін застосувати ядерну зброю в найближчому майбутньому? Що може стати запобіжником від такого катастрофічного розвитку подій?

Про це писав оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Новий ядерний шантаж. Що Путін замислив цього разу?».

Джерело матеріала
loader
loader