Офіс Генпрокурора: росія привласнила українського зерна на 30 млрд грн
Офіс Генпрокурора: росія привласнила українського зерна на 30 млрд грн

Офіс Генпрокурора: росія привласнила українського зерна на 30 млрд грн

Збитки України від привласнення росією зерна попередньо складають понад 30 млрд грн, але ця цифра не остаточна.

Про це повідомив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов, говориться у повідомленні відомства у Facebook.

«Фактично росія шантажує світову спільноту реальною можливістю створення голоду для інших країн. Внаслідок атак на зернову та портову інфраструктуру під ризиком існування опинилася ціла низка країн Африки й Азії, які отримували українське зерно. Адже Україна вважалася і є до цього часу одним із ключових постачальників Світової продовольчої програми», — пояснив він.

Правоохоронці виділили два періоди атак загарбників на агропромислову інфраструктуру — удари рф мають прив'язку до зернової угоди. До її підписання обстріли здійснювалися з артилерійських систем у прифронтових зонах: найбільше уражених об’єктів у Миколаївській (59) та Херсонській (78) областях. Після того, як Україна відмовилася від загрозливих умов країни-агресора, масштаби ударів почали розширюватися. У першу чергу ціллю стала Одеса та Одеська область, яка має найбільш потужну і розвинену інфраструктуру, додав Бєлоусов.

За його словами, з того часу окупанти почали застосовувати великий діапазон абсолютно різних засобів ураження («Шахеди», «Іскандери», ракети тактичної авіації, а також морського та наземного базування).

Посадовець зазначив: це говорить лише про те, що це добре скоординована політика росії — до таких атак залучені абсолютно різні роди військ, і рішення про синхронні удари ухвалює найвище військово-політичне керівництво рф.

«З огляду на масштаби таких злочинів, однозначно, як мінімум, простежується злочин проти людяності, у ширшій перспективі — один із елементів геноциду, який пов’язаний зі створенням умов для фізичного знищення нації. Йдеться про позбавлення нації умов для виживання, адже ми знаємо, який потенціал має зерно», — підсумував Бєлоусов.

Джерело матеріала
loader
loader