Стало відомо, чому Україна відмовилася від шведських літаків Gripen
Стало відомо, чому Україна відмовилася від шведських літаків Gripen

Стало відомо, чому Україна відмовилася від шведських літаків Gripen

Обмежені можливості його постачання змусили Україну зосередитися на F-16

Україна відмовилася від закупівлі шведських літаків Gripen, оскільки з початком повномасштабної війни пріоритети в модернізації Повітряних сил змінилися.

Про це розповів авіаексперт Анатолій Храпчинський у програмі "Radio NV".

За його словами, раніше Gripen вважався перспективним варіантом через свою дешевизну, сучасність та здатність злітати з коротких дистанцій — важлива характеристика під час бойових дій.

Храпчинський розповів, що у 2020 році була представлена візія, згідно з якою планувалося закуповувати від 10 до 18 літаків на рік, починаючи з 2026 року. Однак війна внесла корективи. Шведська сторона могла надати Україні лише одну ескадрилью Gripen, що, за словами Храпчинського, було абсолютно недостатньо для задоволення оперативних потреб.

Експерт підкреслив, що в умовах війни Україні потрібні літаки, які можна швидко отримати та інтегрувати в існуючу систему. У цьому контексті літаки F-16 стали оптимальним вибором, оскільки їх велика кількість на ринку робить їх доступними. "F-16 є найбільш розповсюдженим літаком, що дозволяє швидко перенавчити пілотів і підготувати інженерний склад", — зазначив він.

Таким чином, хоча Gripen мав певні переваги, такі як низька вартість і можливість короткого злету, обмежені можливості його постачання змусили Україну зосередитися на F-16, які легше інтегруються і можуть швидше задовольнити потреби українських Повітряних сил.

  • Як захистити F-16 в Україні та чому нереально їх знищити: мама "Джуса" відповіла
  • Чи зможе Україна ефективно використовувати водночас літаки F-16, Gripen та Mirage: пояснення експерта
  • Передавання Gripen: коли в Україні можуть з'явитися винищувачі
 
 
 
 
 
Джерело матеріала
loader
loader