ЗСУ "покришили" тисячі окупантів на Харківщині: названо втрати РФ з початку наступу
ЗСУ "покришили" тисячі окупантів на Харківщині: названо втрати РФ з початку наступу

ЗСУ "покришили" тисячі окупантів на Харківщині: названо втрати РФ з початку наступу

Українські захисники знищили тисячі одиниць ворожої техніки та ліквідували понад 16 тисяч окупантів, розповіли в ОТУ "Харків".

З початку наступу російських військ на півночі Харківської області, що розпочався в травні 2024 року, окупанти втратили понад 16 тисяч військових. Також знищено сотні одиниць техніки. Про це повідомило оперативно-тактичноге угруповання (ОТУ) "Харків".

З 10 травня по 21 вересня 2024 року на Харківському напрямку українські захисники ліквідували 16 384 російських окупантів. Безповоротні втрати РФ складають 5 426 військових, а кількість поранених - 10 958 осіб.

За даними ОТУ "Харків", з 10 травня по 21 вересня 2024 року на Харківському напрямку було ліквідовано:

Крім цього, ЗСУ знищили 4 458 безпілотних літальних апаратів ворога різних типів. Також у Росії стало на 152 склади з боєприпасами менше.

Втрати України та Росії у війні

Втрати України у війні є державною таємницею. Втрати збройних сил РФ також засекречено.

Президент України Володимир Зеленський уперше назвав кількість загиблих українських військових 25 лютого на пресконференції в рамках форуму "Україна. Рік 2024". За його словами, 31 тисяча українських військових загинула в цій війні.

За його словами, РФ втратила загиблими 180 тисяч осіб, безвісти зниклих підрахувати не вдається. Загалом, втрати окупантів становлять до 500 тисяч разом із пораненими.

За оцінкою Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), станом на кінець лютого 2023 року загальні втрати РФ вбитими і пораненими становили 200-250 тис., включно з 60-70 тис. загиблих (включно з втратами самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" і найманцями ПВК "Вагнер").

Втрати РФ за рік війни з Україною перевищили втрати СРСР і Росії у всіх війнах після Другої світової, разом узятих. Темп втрат теж значно більший, ніж у минулих війнах: у Чечні під час першої та другої чеченських воєн російська армія втрачала від 95 до 185 осіб на місяць, в Афганістані - 130-145, в Україні - 5-5,8 тисячі вбитих на місяць, пише Вікіпедія.

Втрати України та РФ у війні - що відомо

За даними The Wall Street Journal, Росія та Україна внаслідок бойових дій втратили близько одного мільйона військових загиблими та пораненими. В Україні офіційно визнали 31 тисячу загиблих військових у лютому 2024 року, тоді як за конфіденційними даними, втрати можуть становити близько 80 тисяч загиблих і 400 тисяч поранених.

Росія востаннє повідомляла про свої втрати у вересні 2022 року (5 937 осіб), натомість західна розвідка оцінює втрати РФ в близько 200 тисяч загиблих та 400 тисяч поранених. За даними Генштабу ЗСУ, Росія втратила близько 644 тисячі осіб.

Секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Роман Костенко назвав дані The Wall Street Journal про 80 тисяч загиблих українських військових завищеними. Він зазначив, що навіть цифра в 50 тисяч є приблизною. Костенко підкреслив, що точних даних про втрати немає, але за останні два роки офіційно визнано близько 19 тисяч загиблих.

Канадський OSINT-аналітик Naalsio повідомив, що після старту Курської операції Росія позбулась 106 одиниць військової техніки, водночас Україна втратила 71 одиницю техніки.

Читайте також:

Джерело матеріала
loader
loader