Зареєстровані у Британії новинні сайти поширюють фейки про західні компанії в Україні - The Guardian
Зареєстровані у Британії новинні сайти поширюють фейки про західні компанії в Україні - The Guardian

Зареєстровані у Британії новинні сайти поширюють фейки про західні компанії в Україні - The Guardian

Фейкові новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії та схожі на надійні ЗМІ, поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

"Вебсайти фейкових новин, зареєстровані у Великій Британії та схожі на надійні британські ЗМІ, імовірно поширюють дезінформацію про західні компанії, які працюють в Україні", – йдеться у повідомленні.

Через імовірну російську пропагандистську операцію місцеві парламентарії закликали змінити закон, щоб змусити новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії, розкрити дані про власників, як це відбувається у країнах ЄС.

Як зазначається, хоча сайти londoninsider.co.uk та talk-finance.co.uk зроблені англійською мовою та зареєстровані у Британії, їхні матеріали збирали та поширювали в Україні, де британські ЗМІ мають репутацію авторитетних.

На ці сайти звернула увагу американська фірма Sarn, яка працює в Україні в секторах енергетики та військової техніки. За даними компанії, статті на цих двох сайтах неправдиво звинувачували її в торгівлі зброєю, судовому шахрайстві та розтраті. Схоже, що контент на сайтах створений штучним інтелектом, а аналіз, проведений лінгвістом, залученим компанією Sarn, показав, що оригінальний текст був створений російською мовою.

Водночас деякі публікації на одному із цих сайтів підписані іменем справжнього британського журналіста, але він заявив, що нічого не знав про статтю, яку він мав написати для londoninsider.co.uk.

"Надзвичайно тривожно, що російська пропагандистська машина використовує репутацію Лондона як медіа- та фінансового центру для завдання шкоди західним компаніям, що працюють в Україні", – сказав один із ліберал-демократів, законодавець лорд Воллес Салтерський.

При цьому заступник голови правління Sarn Армен Агас сказав, що компанія категорично відкидає "безпідставні та повністю фейкові новини", які поширюють сайти. "Ми вважаємо, що ми стали мішенню через нашу роботу з економічного розвитку в Україні під час конфлікту", – зазначив він.

Повідомляється, що компанія NewsGuard, яка займається протидією дезінформації шляхом вивчення та рейтингування новинних сайтів, виявила, що брехливі наративи про Україну та її союзників поширювалися у мережі ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, NewsGuard розвінчала понад 250 неправдивих наративів, пов’язаних з війною РФ проти України, а також виявила 627 сайтів, які поширювали їх.

Як повідомлялося, уряд США заблокував десятки пропагандистських медіа, за допомогою яких росіяни маскували фейкові вебресурси під популярні американські та європейські інтернет-платформи.

Теги за темою
Україна Росія ЗМІ
Джерело матеріала
loader