Компанія Аpple таємно видалила 60 VPN-додатків із російського App Store
Компанія Аpple таємно видалила 60 VPN-додатків із російського App Store

Компанія Аpple таємно видалила 60 VPN-додатків із російського App Store

Загалом у російському App Store недоступно 98 додатків для обходу блокувань, серед них є популярні NordVPN, ExpressVPN, Proton VPN та інші.

З липня по вересень 2024 року компанія Apple видалила 60 VPN-додатків із російського App Store, коли загалом уже недоступно 98 додатків для обходу блокувань.

Про це пише видання «Роскомсвобода» з посиланням на дослідження проєкту GreatFire, який аналізує стан цензурованих сайтів.

Згідно дослідженню GreatFir, Apple «без зайвого галасу» видалила 60 VPN-додатків з російського App Store з липня по вересень 2024 року.

Водночас російський орган цензури Роскомнадзор 4 липня заявив, що зажадав заблокувати тільки 25 застосунків. Чи направляло відомство аналогічні запити після цього до Apple, невідомо, пише видання.

Загалом у російському App Store недоступно 98 додатків для обходу блокувань, серед них є популярні NordVPN, ExpressVPN, Proton VPN та інші. Для дослідження експерти протестували 360 додатків.

Дослідження провели за допомогою платформи App Store Monitor, яка відстежує доступність застосунків у різних країнах.

Фото: Getty Images

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Росія Apple
Джерело матеріала
loader