Росія перетворила Мексику на центр шпигунства за США – ЗМІ
Росія перетворила Мексику на центр шпигунства за США – ЗМІ

Росія перетворила Мексику на центр шпигунства за США – ЗМІ

Мексика десятиліттями розвивала торговельні зв’язки зі Штатами, але намагалася уникати повної відповідності зовнішній політиці Вашингтона, підтримуючи дружні стосунки з росією та Кубою.

За словами офіційних осіб США та колишніх співробітників розвідки, російські спецслужби нарощують свою присутність у Мексиці для проведення шпигунських операцій, націлених на Сполучені Штати, що є поверненням дедалі агресивнішого режиму до тактики Холодної війни, повідомляє NBC News.

За останні кілька років росія збільшила штат свого посольства в Мехіко на десятки осіб, хоча у Москви з Мексикою лише обмежені торговельні зв’язки. Американські чиновники кажуть, що ця тенденція викликає занепокоєння, і вважають, що масштабне нарощування спрямоване на підтримку розвідувальних операцій Кремля, націлених на США, а також на пропагандистські зусилля, спрямовані на підрив авторитету Вашингтона та України.

Адміністрація Байдена порушила це питання перед мексиканським урядом, повідомив американський чиновник. “росія дійсно інвестувала в Мексику з точки зору розширення своєї присутності”, — сказав чиновник.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив раніше цього місяця, що його агентство й уряд США “уважно стежать” за розширенням присутності росії в Мексиці.

У ЦРУ вважають, що кількість російських шпигунів у Мексиці збільшилася, тому що їх масово вислали з європейських столиць після повномасштабного вторгнення Москви в Україну. “Частково це є наслідком того факту, що так багато російських офіцерів розвідки були виставлені з Європи. Тому вони шукають місця, куди б поїхати, і шукають місця, де вони могли б працювати”, — сказав Бернс у Лондоні цього місяця, коли його запитали про Мексику, як нову базу для шпигунів із рф.

Чому Мексика приваблива для росії

Дії росії в Мексиці відображають більш агресивну позицію її розвідувальних служб на кількох фронтах, оскільки Кремль прагне змусити замовкнути критиків за кордоном, підірвати підтримку України та послабити західні демократії, заявили колишні співробітники розвідки. Цей підхід включав саботаж і спроби саботажу в Європі, змови з метою вбивства, нещадні кібератаки й масштабні глобальні кампанії дезінформації.

“Зараз вони готові піти на набагато більший ризик, ніж, можливо, одразу після закінчення Холодної війни”, — сказав Пол Колбе, який протягом 25 років працював оперативним офіцером у ЦРУ і мав посади в росії, на Балканах та інших містах Східної Європи.

Джерело матеріала
loader
loader