Забруднення Десни і Сейму. Що варто знати аграріям
Забруднення Десни і Сейму. Що варто знати аграріям

Забруднення Десни і Сейму. Що варто знати аграріям

Анна Даниляк

Повідомлення про забруднення річки Сейм на Cумщині неподалік від кордону з росією почали з’являтися ще у середині серпня. Зокрема, серед вірогідних версій — скидання нечистот з відстійників цукрового заводу в російському місті Тьоткіно, що на Курщині.

Вниз течією забруднені нечистотами води дісталися України. Забруднення призвело до значного зниження рівня вмісту кисню у воді Сейму та, відповідно, до масштабного мору риби. Скид нечистот був настільки великим, що забруднення досягло й Десни, та навіть були побоювання що рештки цього забруднення потраплять з лівої притоки і у Дніпро.

Поверхневі водойми, особливо річки, мають природну здатність до самоочищення, але лише до певної міри можуть справитись із забрудненням. Цього разу додатково застосовували аераційні установки, які штучно насичують воду киснем, сприяючи прискоренню окислення органічних речовин і допомагаючи природному процесу. Ситуацію вдалося стабілізувати.

Зокрема, у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України на 20 вересня зафіксували, що на Чернігівщині прослідковується тенденція до покращення якості води у р. Сейм та р. Десна, а от щодо р. Сейм на Сумщині, то, навпаки, фіксується погіршення якості вод на пунктах моніторингу вгору по течії. Ймовірне джерело забруднення, вказує профільне відомство, — знову ж таки на території росії.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.

Джерело матеріала
loader
loader