Доведеться виживати: як зниження ціни на нафту вбиває Росію
Доведеться виживати: як зниження ціни на нафту вбиває Росію

Доведеться виживати: як зниження ціни на нафту вбиває Росію

Про це 24 Каналу розповів доктор економічних наук Ігор Ліпсіц, прокоментувавши інформацію, що ціни на російську нафту наближаються до 60 доларів за барель. Не варто забувати, що там ще й продають її за знижкою. Тому можна говорити і про 55 доларів.

Як ціни на нафту впливають на Росію

Як наголосив Ліпсіц, цього року весь російський бюджет прописаний на рівні, якби ціни на нафту становили 70 доларів за барель. Щоб звести кінці з кінцями, їм доведеться йти на непопулярні кроки.

(Наступного року – 24 Канал) Їм доведеться девальвувати рубль. А це прискорення інфляції. І знову порушення соціальної стабільності, бо люди починають тривожитися, адже знецінений рубль – головний індикатор для громадян, що справи йдуть погано,
– сказав Ліпсіц.

Внаслідок цього сильно здорожчають імпортні товари. Росіянам доведеться виживати, адже це вдарить по величезній кількості галузей. До прикладу, Росія перекриває лише 30% потреб у виробництві з одягу. При цьому більшість з них шиють в Китаї під російськими марками. Усе це буде суттєво дорожчати.

Які запаси нафти в Росії

Росія має проблеми з доступом до нових родовищ нафти. Після початку повномасштабного вторгнення з країни-агресорки вийшла значна кількість іноземних компаній, які вміли ефективно знаходити нафту та здійснювати буріння.

Минулого року в Росії було багато різного буріння. Але воно було не вертикальне, а горизонтальне. Ось є родовище, яке дає менше нафти. Там пробують пробурити бокові отвори, щоб звідкись вона додатково пішла. Іноземці значно компетентніші в цьому. У Росії не надто добре вміють це робити. Бурять фактично куди попало. А це дорого. Це з'їдає прибуток. Якщо прибуток не росте, а видатки ростуть, то це може привести з часом до того, що вся галузь перестане бути прибутковою,
– підкреслив Ліпсіц.

Джерело матеріала
loader