Гнилі яблука стануть у нагоді: як підживити компост якісним добривом
Гнилі яблука стануть у нагоді: як підживити компост якісним добривом

Гнилі яблука стануть у нагоді: як підживити компост якісним добривом

Не залишайте гнилі фрукти під деревами!

Гнилі яблука та інші фрукти не повинні залишатися в пристовбурній зоні, адже це може привести до нашестя шкідників і навіть розвитку різних хвороб.

Дехто вважає, що гнилі яблука — це чудовий матеріал для компосту, з якого вийде якісне добриво. Але досвідчені садівники попереджають, що використовувати гнилі плоди, що впали з дерева або були зірвані, не рекомендується.

Зимові яблука. Фото: скрін Ютуб

Зазвичай гнилі плоди свідчать про хвороби рослин. Це стосується не лише яблук, але й інших фруктів і овочів, таких як ягоди, капуста та навіть уражені рослини. Можливі хвороби включають кореневу гниль, кили, борошнисту росу, іржу та інші недуги.

Тому не варто класти такі органічні відходи в компостну яму. Садівники мають різні думки з цього приводу, одні використовують гнилі плоди як добриво, а інші — утилізують їх.

Компост. Кадр з ютуба

Насправді, падалицю з незначними ушкодженнями можна додавати до компосту, але тільки якщо це фрукти зі здорового дерева, і їх слід збирати одразу. Вважається, що за два роки дозрівання компосту всі шкідники, що можуть бути в яблуках, загинуть.

Проте краще не класти до компосту плоди кісточкових культур. Ідеальними для цього вважаються зерняткові фрукти.

Раніше ми повідомляли, компост перегніє вдвічі швидше, секрет дачнків.

Гілки смородини будуть без ягід, які часті помилки допускають садівники та залишаються без ягід-більш детально на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader