Євросоюз буде підтримувати Україну незалежно від дій США - Боррель
Євросоюз буде підтримувати Україну незалежно від дій США - Боррель

Євросоюз буде підтримувати Україну незалежно від дій США - Боррель

Європейський Союз продовжить підтримувати Україну, яка чинить спротив російській агресії, і ця позиція не залежатиме від того, що робитиме нова адміністрація США.

Про це в Нью-Йорку під час пресконференції за підсумками засідання Ради Безпеки ООН з розгляду ситуації в Україні, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання, чи готується Євросоюз до зміни політики США щодо допомоги Україні у разі обрання президентом Дональда Трампа.

«Я не знаю, що буде чи не буде робити американська адміністрація. Поки що дозвольте мені сказати, що на цей час підтримка від Європейського Союзу - військова, цивільна, економічна, фінансова й гуманітарна - є більшою за (допомогу – ред.) від США. Більше 100 мільярдів євро - це рахунок, який ми сплатили. Серед цього, 45 мільярдів євро військової підтримки. Безумовно, це менше, ніж від США, але це також доволі важлива цифра», - заявив Боррель.

Він нагадав, що на початку війни ніхто не очікував, що Україна чинитиме спротив, адже Росія була четвертою країною світу за обсягом військових витрат, в той час як Україна знаходилася на 35-му місці.

«Тож різниця між військовими спроможностями Росії й України була неймовірною. Той факт, що Україна чинила спротив, було свого року дивом. На початку, пам’ятаєте, що ми пропонували Україні? Шоломи! Зараз ми пропонуємо F-16, і у цьому є певна різниця. Одна річ для мене є очевидною: поки Україна буде чинити спротив, ми маємо її підтримувати. Інакше ми зробимо історичну помилку», - наголосив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, у Нью-Йорку відбувається 79-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Фото: Верховна Рада

Теги за темою
Україна США Євросоюз
Джерело матеріала
loader