Іранський президент заявив про готовність Тегерана до взаємодії з учасниками ядерної угоди
Іранський президент заявив про готовність Тегерана до взаємодії з учасниками ядерної угоди

Іранський президент заявив про готовність Тегерана до взаємодії з учасниками ядерної угоди

Іранський президент заявив про готовність Тегерана до взаємодії з учасниками ядерної угоди

США вийшли з угоди в 2018 році, відновивши жорсткі санкції проти Ірану, а спроби відновити пакт не принесли результатів.

Тегеран готовий покласти край ядерному протистоянню із Заходом, заявив президент Ірану Масуд Пезешкіан на Генеральній Асамблеї ООН у вівторок, 24 вересня. Про це повідомляє Reuters.

Іран сподівається на послаблення американських санкцій, які завдали шкоди економіці країни.

“Ми готові взаємодіяти з учасниками ядерної угоди 2015 року. Якщо зобов'язання за угодою будуть виконані в повному обсязі й добросовісно, може розпочатися діалог з інших питань”, - сказав Пезешкіан.

Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році відмовився від ядерного пакту 2015 року між Тегераном і шістьма іншими державами, відновивши жорсткі санкції проти Ірану. Спроби відновити пакт не принесли результатів.

Угода 2015 року обмежувала для Ірану рівень збагачення урану, а також запаси цього матеріалу. Після виходу США з пакту Тегеран перевищив встановлені ліміти.

У Великій Британії, Франції та Німеччині, які є сторонами ядерної угоди, припускають, що іранським режим не змінить курс, а потенційна ширша угода, яка охоплювала б ядерну програму й геополітичну роль Тегерана, наразі нереальна.

Штати, їхні європейські союзники та Ізраїль звинувачують Тегеран у тому, що він використовує ядерну програму для прикриття зусиль, спрямованих на розвиток потенціалу з виробництва зброї. 

Відносини Тегерана із Заходом погіршилися після того, як підтримуване Іраном бойове угруповання ХАМАС напало на Ізраїль 7 жовтня, а також після того, як Тегеран збільшив підтримку Росії у війні проти України.

Пезешкіан, відносно поміркований політик, який вступив на посаду президента Ірану в серпні, пообіцявши прагматичну зовнішню політику, під час свого виступу розкритикував Ізраїль, а також закликав до припинення війни РФ проти України шляхом діалогу.

“Ми прагнемо миру для всіх і не маємо наміру конфліктувати з жодною країною... Іран виступає проти війни й наголошує на необхідності негайного припинення військового конфлікту в Україні”, - сказав він.

Іран, як відомо, розвиває дедалі тісніші зв'язки з Росією, країни готуються підписати широкомасштабну угоду про співпрацю. Крім того, Тегеран постачає Москві безпілотники й ракети для ударів по Україні.

Для того, щоб Тегеран повною мірою відчув наслідки поставок своїх балістичних ракет Росії, Україна та її партнери мають виступити єдиним фронтом. “Чим відповість Україна на поставки Іраном ракет Путіну”, читайте в статті Володимира Кравченка.

Джерело матеріала
loader
loader