На Херсонщині облаштували «лікарню під землею»
На Херсонщині облаштували «лікарню під землею»

На Херсонщині облаштували «лікарню під землею»

В одному з медичних закладів Херсонської області облаштували «лікарню під землею».

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Це укриття стане «лікарнею під землею» і дозволить надавати спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам області з інфекційними захворюваннями в безпечних умовах. Укриття розраховано на 22 стаціонарні ліжко-місця. За необхідності додатково можна розгорнути ще 20 ліжко-місць. Також в укритті є дві реанімаційні палати, три палати для пацієнтів з інфекційними хворобами, інклюзивні санвузли", - йдеться у повідомленні.

На Херсонщині облаштували «лікарню під землею» - Фото 1

У сховищі передбачена кімната для зберігання запасів медикаментів та кімната для харчування пацієнтів і працівників лікарні. Укриття має сучасну вентиляційну систему та протипожежну сигналізацію.

Зазначається, що для надання меддопомоги навіть за умов аварійних відключень світла укриття забезпечене резервними джерелами живлення. Йдеться про генератор потужністю 60 кВт. Найближчим часом буде вмонтовано систему енергоощадження Tesla Powerwall 2.0.

На Херсонщині облаштували «лікарню під землею» - Фото 2

Також в укритті передбачено два окремі входи, один з яких обладнано пандусом для людей з інвалідністю. Укриття забезпечено медичним реанімаційним обладнанням: апаратами штучної вентиляції легенів, кисневими концентраторами, моніторами пацієнтів тощо.

Вартість укриття становить понад 2,9 млн грн, кошти виділила Херсонська обласна організація Товариства Червоного Хреста України за підтримки Швейцарського Червоного Хреста.

ДСНС у Херсонській області дозволило медзакладу використання облаштованого приміщення як укриття.

На Херсонщині облаштували «лікарню під землею» - Фото 3

Також, як додали в МОЗ, на деокупованій території Херсонщини тривають роботи з облаштування укриттів та сховищ в інших медзакладах. Державним та місцевим коштом, а також коштом благодійних організацій здійснюються ремонтні роботи в пʼяти сховищах та трьох укриттях.

Як повідомлялося, у 2024 році Кабінет міністрів виділив мільярд гривень на облаштування укриттів у закладах охорони здоровʼя.

Фото: МОЗ

Джерело матеріала
loader