«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року
«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року

«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року

Досліджуємо, про що писала російська пропаганда минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень ― читайте останні за 2—8 вересня й 9—15 вересня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 16 по 22 вересня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Протягом минулого тижня пропагандисти стверджували, що українська біженка «вистрелила» в церковну ікону у Швейцарії. А ще дописували, нібито на Харківщині за відмову евакуйовуватися відмикатимуть водопостачання.

«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року - Фото 1

«Нелегальне усиновлення дітей у ЄС»

У мережі поширювали інформацію, нібито українських дітей з інвалідністю незаконно вивозять до країн Євросоюзу, де їх усиновлюють, зокрема, одностатеві сім’ї та наркозалежні — або ж для продажу на органи. У публікаціях пропагандисти посилаються на голову Фонду боротьби з репресіями Міру Тераду.

Однак Міра Терада — громадянка Росії, яка поширює російську пропаганду, а не незалежна міжнародна правозахисниця. Немає жодного підтвердження тому, що Україна торгує дітьми з зони бойових дій.

«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року - Фото 2

Скриншот із пропагандистського медіа — VoxCheck

А сам «Фонд боротьби з репресіями» — організація, яку створив Євгеній Пригожин, засновник терористичної організації «Вагнер» у складі російської армії, визнана українським парламентом міжнародною злочинною організацією.

Поширюючи дезінформацію, яка спекулює темами життя дітей в умовах війни, російська пропаганда прагне дискредитувати Україну й українську владу в очах як власного, так і західного суспільства. У розповідях російського агітпропу про життя дітей на окупованих територіях і в зоні бойових дій українська влада й військові постають безжальними «карателями», мета яких — винищити так званий «народ Донбасу», який «добровільно обрав бути з Росією».

«Знову біженці в Європі»

У російських телеграм-каналах поширювали новину, що українська біженка нібито стріляла в церковну ікону в Цюриху. Публікації супроводжуються скриншотом з інстаграм-профілю жінки, де вона поширила фото в жовто-блакитних кольорах і з гештегом #standwithukraine.

«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року - Фото 3

Скриншот — StopFake

Але на фото зображена Санія Аметі — швейцарська політикиня боснійського походження, жодним чином не пов’язана з Україною. Вона депутатка від партії «Зелених лібералів», очолює політичний рух Operation Libero.

Пані Аметі поділилася фото у своєму інстаграмі, на якому вона стріляє по зображенню з християнськими іконографічними мотивами в мережі. Після шквалу обурення Санія Аметі видалила допис і перепросила.

У результаті керівництво «Зелених лібералів» встановило, що дії політикині завдають репутаційного удару по всій організації, та надалі проситиме Аметі зупинити членство в партії.

Пропагандисти регулярно поширюють фейки про біженців; називають їх утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; вони розносять різні хвороби тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — поганці, які не цінують допомоги, яку надають їм жителі інших країн; користуються добротою представників інших країн.

Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro, у якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

«За відмову евакуйовуватися — не буде води»

У російських медіа з посиланням на слова так званого «представника військової адміністрації Харківської області» ширили інформацію, що українська влада нібито відмикає воду й електрику в тих жителів Харківської області, які відмовляються від «примусової евакуації».

«Українська влада відновила насильницьку евакуацію населення в Куп’янському районі Харківської області, місцевих жителів, які не бажають їхати, відмикають від води, світла та газу», — пишуть пропагандисти.

«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року - Фото 4

Фото — StopFake

Однак про те, що українська влада нібито має намір відмикати електрику, газ і воду тим, хто відмовляється від евакуації, сказав обвинувачений у колабораціонізмі представник російської окупаційної адміністрації в Харківській області Євген Лісняк. У російських медіа його називають «заступником голови військово-цивільної адміністрації Харківської області з оборони та безпеки».

Євген Лісняк до 2014 року жив у Харкові та працював у міліції у званні молодшого лейтенанта. З 2015 до 2022 року він жив в окупованому Луганську, де й працював у так званому «Міністерстві внутрішніх справ». У квітні 2023 року Служба безпеки України заочно повідомила про підозру Лісняку в добровільному зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

«Українки в будинках розпусти»

Кремлівські медіа поширювали інформацію, що понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки. Про це нібито «повідомило» німецьке видання Die Welt, яке, за словами пропагандистів, «узяло інтерв’ю» у секс-працівниці.

«У Німеччині близько 400 тисяч зареєстрованих секс-працівників, виходить 200 тисяч українок офіційно працюють на економіку Європи? А скільки ще неофіційно? Це результат війни та політики Зеленського», — дописують пропагандисти.

Проте в матеріалі видання Die Welt ідеться не про всю Німеччину, а лише про столицю — Берлін. У тексті цитують слова соціальної працівниці, яка приховує своє ім’я.

Вона говорить, що у берлінських будинках розпусти приблизно половина робітниць, за її власним відчуттям, є українками. Тобто представлена ​​інформація навіть не є офіційною, а ґрунтується лише на словах неназваної соціальної працівниці.

Заголовок матеріалу від Die Welt має назву «У борделях зараз близько 50% українок», але він ґрунтується на анонімних коментарях і в ньому не наведено жодної офіційної статистичної інформації. Тобто такий заголовок узагалі можна вважати маніпулятивним і створеним задля привернення уваги читачів. Адже ж навіть у самому матеріалі йдеться про Берлін, а не географічно всю Німеччину.

«Понад 50% працівниць у будинках розпусти в Німеччині — це українки». Огляд російської дезінформації за 16—22 вересня 2024 року - Фото 5

Фото — StopFake

В інтерв’ю також порушували тему, що частину українок, які на початку повномасштабного вторгнення отримали запрошення жити безплатно у квартирах німців, пізніше змушували «розплачуватися за житло сексуальними послугами» й навіть займатися проституцією. Водночас ті, хто заманював брехливими пропозиціями про житло, шантажували жінок з України та використовували їхній вразливий соціальний статус у незнайомій країні. Тобто у матеріалі вказано й проблеми, через які багато українських жінок змушені були займатися проституцією у Берліні, часто не з власної волі.

У такий спосіб пропаганда намагається применшити роль української жінки загалом у суспільстві; натякнути, що вони можуть працювати тільки секс-працівницями. І це викликано тим, що, мовляв, українська біженка — ледача та нічого не варта. Лише може «зухвало» вдягатися та «вештатися» Європою.

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
пропаганда
Джерело матеріала
loader