Прем'єр Данії пропонує переглянути відносини ЄС із Китаєм через його допомогу Росії
Прем'єр Данії пропонує переглянути відносини ЄС із Китаєм через його допомогу Росії

Прем'єр Данії пропонує переглянути відносини ЄС із Китаєм через його допомогу Росії

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен виступила із різкою критикою на адресу Китаю за його підтримку Росії у війні проти України.

В інтерв'ю Politico вона заявила, що без підтримки Пекіна, Москва не змогла б так довго продовжувати повномасштабне вторгнення в Україну.

Фредеріксен переконана, що Китай має зіткнутися із наслідками за свою підтримку Росії. Вона наголосила, що ці наслідки мають мати політичний характер.

"Я не думаю, що Росія змогла б вести повномасштабну війну вже більше двох з половиною років без допомоги Китаю. Ми не можемо продовжувати ситуацію, коли Китай допомагає Росії у війні... у Європі, без наслідків. Вони мають відповідати за свою діяльність ", - зазначила вона.

Метте Фредеріксен
Метте Фредеріксен

Данська прем'єрка нагадала про невдалий досвід співпраці країн ЄС з Росією в енергетичній сфері і закликала не повторювати подібних помилок у відносинах з Китаєм. Фредеріксен зазначила, що Європа намагалася побудувати нормальне партнерство з Китаєм з різних аспектів, але тепер не можна дозволити собі бути наївними.

"Я думаю, що ми повинні бути менш залежними від Китаю. Залежність – це завжди помилка, коли виявляється, що ви не завжди поділяєте однакові цінності та інтереси. Я думаю, що Європа завжди намагається грати за правилами, але коли ви дізнаєтесь, що хтось Інший цього не робить, ви повинні бути в змозі відреагувати", - сказала вона.

Фредеріксен додала, що її позицію щодо Китаю поділяє і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що Росія таємно виробляє бойові дрони в Китаї для війни в Україні.

Президент України Володимир Зкленський заявив, що РФ готує атаки на АЕС України, використовуючи китайські супутники.

Джерело матеріала
loader