Сили оборони знищили Shahed-136, який було оснащено супутниковим зв'язком Starlink від SpaceX
Сили оборони знищили Shahed-136, який було оснащено супутниковим зв'язком Starlink від SpaceX

Сили оборони знищили Shahed-136, який було оснащено супутниковим зв'язком Starlink від SpaceX

Сили оборони знищили Shahed-136, який було оснащено супутниковим зв'язком Starlink від SpaceX

Хоча в РФ Starlink і не працює і не продається, росіяни його закуповують через треті країни

Сили оборони України під час атаки в ніч на 25 вересня знищили російський Shahed-136 («Герань-2»), який був оснащений супутниковим зв'язком Starlink від SpaceX.

Про це повідомляє Defense Express, ілюструвавши повідомлення знімками, які отримані з власних джерел. На них видно супутникову антену, на якій залишились серійні номери. Це має дозволити дослідити канали постачання термінала Starlink.

 Водночас питання, коли у РФ почнуть встановлювати Starlink на свої далекобійні БПЛА об'єктивно було лише питанням часу. Бо до цього ворог вже експериментував із 4G-модемами з українськими SIM-картами, пише видання.

Нині йдеться про дуже широкий та потужний канал зворотного зв'язку із дроном, можливість передачі інформації з нього та зміну польотного завдання на будь-якій відстані. Тобто перетворення Shahed-а, в першу чергу, на розвідувальний засіб.

Starlink може бути потрібним ворогу для того, щоб передавати розвідувальну інформацію, наприклад, зібрану радіотехнічними засобами щодо позицій українського ППО. Або, у випадку оснащення дрона камерами - зображення. І завдяки Starlink у РФ можуть використати Shahed у ролі вкрай далекобійного баражуючого боєприпаса з можливістю дорозвідки, за рахунок додаткової камери, та ураження навіть рухомих цілей.

 Вибір платформи Shahed для таких цілей може бути пов'язаний з її можливостями щодо дальності польоту у близько 2000 км та доволі значним вільним об'ємом у середині фюзеляжу. Також це може бути пов'язано із "творчістю" в Алабузі, де ці дрони збираються.

Нагадаємо, що хоча у РФ Starlink і не працює та не продається, росіяни його закуповують через треті країни. Водночас з цією проблемою у США намагаються боротися, але проблема далека до вирішення.

Але вочевидь Вашингтону треба трохи пришвидшитись у цьому питанні, бо Shahed-а зі Starlink це про необмежене за дальністю керування ударного БПЛА із дальністю польоту до 2000 км. Бо враховуючи співпрацю РФ не лише з іншими країнами-ізгоями, а й з терористичними угрупованнями, це вже загроза не лише для України.

Російські видання, які повідомляють цю новину, посилаються на видання "Страна", яке викладає зміст інформації, акцентуючи на тому, що потрібно РФ, або й просто "доповнюючи реальність" - в результаті нібито цитати з Defense Express не співпадають з оригінальним текстом.

Раніше Пентагон та компанія SpaceX Ілона Маска припинили несанкціоноване використання російськими військовими терміналів Starlink для забезпечення супутникового інтернету на полі бою у війні з Україною. У Пентагоні заявили, що США співпрацювали у цьому питанні також з урядом України.

«На даний момент ми успішно протидіємо російському використанню, але я впевнений, що Росія продовжить намагатися знайти способи використовувати Starlink та інші комерційні системи зв'язку», – сказав в інтерв'ю Bloomberg помічник міністра з питань космічної політики Джон Пламб, уточнивши, що «це й надалі залишатиметься проблемою», але були знайдені «хороші рішення як зі Starlink, так і з Україною».

Але, як бачимо, ці перестороги діють погано, або й зовсім не діють

Джерело матеріала
loader
loader