Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки
Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки

Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки

Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки

    © Офіс генерального прокурора © Служба безпеки України
    Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки - Фото 1
    Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки - Фото 2
    Скандальному активісту Стахіву повідомили ще одну підозру: сьогодні в нього проводили обшуки - Фото 3
Активіст проводив курси “журналістики” та роздавав посвідчення.

Правоохоронці у середу, 25 вересня, повідомили про нову підозру львівському псевдоактивісту за поширення інформації про розташування Збройних сил України та шахрайство. Про це повідомили в Офісі генпрокурора та Службі безпеки України.

В організатора антивакцинаторських протестів сьогодні проводили обшуки. Правоохоронці не уточнюють імені фігуранта, проте судячи з опису деталей справи ідеться про Остапа Стахіва.

За даними слідства, у січні 2024 року блогер під час прямого ефіру з підписником розповсюдив інформацію про розташування ЗСУ. Йде мова про особовий склад одного з відділів ТЦК Рівненщини. Ця інформація давала можливість їх ідентифікації на місцевості. Надалі він поширив відеозапис на сторінці у Facebook та Telegram-каналі. Як зауважують в Офісі генпрокурора, така інформація могла бути використана Росією під час війни. 

Крім того, блогер організував онлайн-курси “журналістики”, на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні

“Для цього він опублікував оголошення у соцмережі Facebook про нібито проведення курсів-інтенсивів, направлених на передачу досвіду журналістської і правозахисної діяльності. Після проходження “навчання” учасники начебто мали отримати посвідчення журналіста від імені газети підозрюваного та заснованої ним громадської організації. Ціна таких курсів становила 7 тисяч гривень з особи”, – розповіли у прокуратурі.  

Водночас, прокурори зауважують, що на той час газета була недіючою, оскільки не пройшла державну реєстрацію. Після проходження курсів потерпілі отримали фіктивні посвідчення журналіста. 

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) та ч. 1 і ч. 2 ст. 190 (шахрайство).

Наразі слідчі дії тривають, вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. 

Нагадаємо, у липні СБУ викрила угруповання, яке закликало до збройного спротиву мобілізації та “зливало” дані українських військових. Воно пов'язане з львівським блогером Остапом Стахівим. Одним з організаторів угрупування є 44-річний колишній журналіст, який зараз займається поширенням прокремлівських наративів.

Джерело матеріала
loader
loader