Цукерки стануть дорожчими, але "здоровішими": змінилися правила виробництва
Цукерки стануть дорожчими, але "здоровішими": змінилися правила виробництва

Цукерки стануть дорожчими, але "здоровішими": змінилися правила виробництва

Верховна Рада ухвалила закон, який вводить жорсткі обмеження на використання пальмової олії в Україні. Зокрема, заборонено використовувати її в дитячому харчуванні, молочних продуктах та обмежується використання у кондитерських виробах. Порушники ризикують отримати штрафи в сотні тисяч гривень.

Пальмова олія, популярна через низьку ціну та тривалий термін зберігання, використовувалася в багатьох продуктах, зокрема в солодощах. Нардеп Дмитро Соломчук, який ініціював закон, сказав, що йдеться не лише про пальмову олію, а про гідрогенізовану олію та трансжири, які негативно впливають на здоров'я.

Шкода пальмової олії, скріншот Youtube DW

Споживання трансжирів підвищує ризик серцево-судинних захворювань і навіть онкології, особливо у дітей. Соломчук вважає, що заборона призведе до підвищення цін на деякі солодоці, але також стимулюватиме розвиток тваринництва в Україні.

За його словами, замість імпорту олії з-за кордону, українці зможуть підтримувати власних виробників. Виконавча директорка Асоціації українських виробників морозива Евеліна Бахур зазначила, що не очікує суттєвих змін у виробництві морозива, оскільки багато виробників вже дотримуються норм безпеки.

солодощі, pixabay

Закон набуде чинності через рік після публікації, тож українці наразі не відчують негайних змін. В цілому, заборона стосується лише шкідливих форм олії, а не її повного використання.

Крім того, Знай.ua повідомляв, любителям зефіру розкрили правду: яка небезпека підстерігає

Джерело матеріала
loader
loader