У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований РФ у 2022 році
У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований РФ у 2022 році

У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований РФ у 2022 році

У Гостомелі Київської області здали в експлуатацію четвертий відбудований багатоквартирний будинок по вул. Рекунова, що зазнав уражень від російської агресії у 2022 році. Ще 10 будинків планують закінчити до кінця року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час презентації відновленого будинку в Гостомелі.

«Ми відновлюємо країну так швидко, наскільки це можливо. Я дуже вдячний нашим міжнародним партнерам, зокрема ПРООН, обласній військовій адміністрації та місцевій адміністрації, будівельникам, які доклалися до того, щоб люди повернулися в свої домівки. Те, що нам вдалося за два роки відновити цей будинок, це - випробування та велика можливість. Адже попереду, на жаль, іще дуже багато таких зруйнованих будівель, які належить відбудувати», - зазначив віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

Будинок по вул. Рекунова відновлювали з травня 2023 року до вересня 2024 року у межах програми UNITED24 на замовлення Київської ОВА. Зокрема, «з нуля» відбудували секцію будинку, що містить квартири для дев'яти сімей. Загалом додому повернулися 300 людей.

У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований РФ у 2022 році - Фото 1 У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований агресією Росії у 2022 році / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко зауважив, що в межах UNITED24 обласна адміністрація забезпечує реалізацію 18 проєктів у різних регіонах Київщини. У Гостомелі по вул. Рекунова - четвертий відбудований і зданий в експлуатацію проєкт.

«Сьогодні ми відкриваємо і здали в експлуатацію четвертий багатоквартирний будинок. Загалом до кінця року плануємо ввести в експлуатацію 14 таких будинків. У наступному році - чотири будинки та три школи. Завдяки програмі UNITED24 до своїх осель повернуться 4 тисячі осіб», - сказав він.

Кравченко поінформував, що на відбудові об'єкта вдалося заощадити 16,8 млн грн. Це уможливилося завдяки закупівлі будматеріалів за ринковими цінами, а також укладеному з підрядником договору на меншу суму, аніж очікувалася на початку.

Очільник Київської ОВА додав, що команда Програми розвитку ООН здійснювала технічний нагляд і контроль за перебігом будівельних робіт та проєктно-кошторисною документацією.

«ПРООН від самого початку своєї роботи в Україні була налаштована на надання чогось людям. Цей об'єкт - свідчення того, що ми працюємо для людей», - підкреслив заступник постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс.

Будинок на 69 квартир по вул. Рекунова, 1 був пошкоджений російською агресією навесні 2022 року. Найсильніші ураження припали на будівлю 9 березня під час артилерійського обстрілу: по будинку було три влучання, що повністю знищило одну секцію в 6-му під’їзді, тобто 9 квартир. Також у багатоповерхівці була зруйнована покрівля, стіни та перекриття на п'ятому, шостому та третьому поверхах, вибиті вікна, виведена з ладу система опалення та інженерні споруди всередині.

В межах проведення капітального ремонту відновили, зокрема, стіни та внутрішні перегородки, секцію в 6-му під’їзді, а також утеплили горище, провели ремонт п'яти пошкоджених квартир, замінили вікна, вітражі для балконів та лоджій.

Як повідомляв Укрінформ,у Київській області відновили 17 тисяч обʼєктів житлового фонду та 209 навчальних закладів, які постраждали внаслідок російської агресії.

Джерело матеріала
loader
loader