Україна не розуміє, коли отримає $50 мільярдів із заморожених активів РФ - заступниця керівника ОП
Україна не розуміє, коли отримає $50 мільярдів із заморожених активів РФ - заступниця керівника ОП

Україна не розуміє, коли отримає $50 мільярдів із заморожених активів РФ - заступниця керівника ОП

Україна досі не розуміє, через які інструменти, коли і під які умови отримає 50 мільярдів за рахунок використання заморожених російських активів.

Про це заявила заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра на Міжнародній конференції «Make Russia Pay» (Змусити Росіюзаплатити), передає кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні ми не розуміємо ані організаційно, ані технічно, ані юридично, як це виглядатиме, через які інструменти нам буде надано 50 млрд і під які умови», – зазначила заступниця керівника ОП.

Мудра нагадала, що в червні країни G7 домовилися надати Україні 50 млрд за рахунок від заморожених активів РФ, але, за її інформацією, Україна нічого не отримала.

Також Україна не отримала коштів з 1,4 млрд за рахунок доходів від заморожених активів в ЄС. «Так, вони будуть використовуватися на потреби України, але Україна з цих коштів нічого не отримала», – підкреслила вона.

Україна виставляє партнерам умови про те, що ці гроші мають бути доступні для відбудови і придбання зброї, вони не повинні бути альтернативної конфіскації і мають надаватися у вигляді гранту, а не кредиту, сказала Мудра.

«Є стурбованість стосовно юридичних підстав, економічні перестороги. І, врешті-решт, головний чинник, маючи досвід спілкування з ними протягом років, я переконалася, що на сьогодні це найбільша пересторога і найбільший чинник, яка заважає нам отримати ці 50 мільярдів - це політична воля. Тому що, коли вона є, то юридичні конструкції, запобіжники від фінансового шоку можуть бути відпрацьовані. І вони вже відпрацьовані», – пояснила вона.

Як повідомлялося, країни «Групи семи» ухвалили рішення до кінця 2024 року надати Україні кредит на 50 млрд дол. за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками.

Цей кредит Україні планується погашати за рахунок надходжень від заморожених російських активів, більша частина яких зберігається у країнах ЄС.

Фото: Apostrophe

Джерело матеріала
loader