Помазав, і все пройшло: вчені нарешті навчилися загоювати будь-які рани за допомогою "суперклітин"
Помазав, і все пройшло: вчені нарешті навчилися загоювати будь-які рани за допомогою "суперклітин"

Помазав, і все пройшло: вчені нарешті навчилися загоювати будь-які рани за допомогою "суперклітин"

В Австралії вчені під час чергових досліджень змогли зробити унікальне відкриття. Під час дослідів вчені виявили зовсім новий тип клітин, які беруть участь у процесі регенерації. Нові клітини одержали назву EndoMac.

Фахівці з Університету Аделаїди презентували результати своєї роботи у науковому виданні Nature Communications.

Вчений дивиться в мікроскоп

EndoMac продемонстрували здатність до трансформації - ці клітини в певних умовах перетворюються на ендотеліальні клітини, що формують стінки кровоносних судин або макрофаги - компоненти імунної системи, що беруть участь у захисних і відновлювальних функціях організму.

Про них знали ще сто років тому

Австралійські вчені виявилися не першими, хто здогадувався про існування таких клітин. Ще сто років тому біологи висували свої теорії про клітини-трансформери, проте тільки зараз вдалося підтвердити їх наявність експериментальним шляхом.

Миша. Фото: скрін youtube

Де були знайдені EndoMac

Нові клітини-трансформери були виявлені вченими щодо аорти дорослих мишей. EndoMac були знайдені у зовнішньому шарі.

Двоє вчених проводять досліди

Як працює трансформація клітин

При пошкодженні тканини клітини EndoMac активізуються і починають швидко розмножуватися, прискорюючи процес загоєння. Вчені вважають, що їх відкриття можна буде використовувати для лікування багатьох захворювань, у тому числі і діабету.

Вони провели ряд експериментів на мишах, які показували вражаючі результати: при введенні клітин EndoMac в область хронічних діабетичних виразок спостерігалося значне прискорення процесу загоєння уражених органів. Рани, які зазвичай потребують тривалого лікування, затягувалися лише за кілька днів.

Вчені отримують клітини з мишей, проте не виключають, що їх можна видобувати чи навіть вирощувати у промислових масштабах.

Можливості використання клітин-трансформерів практично безмежні. Їх можна прийняти для загоєння важких ран та інших патологічних станів. EndoMac викликають інтерес у медичної спільноти. Ймовірно, що в майбутньому клітини будуть застосовуватись у клінічній практиці.

Раніше повідомлялося, як правильно зберігати їжу і не викидати гроші на смітник.

Також, вчені виявили людей, чия кров відрізняється від інших – їх серед нас небагато.

Джерело матеріала
loader