Як кадри фільму: Джамала вперше ділиться архівними відео з Криму у новому кліпі
Як кадри фільму: Джамала вперше ділиться архівними відео з Криму у новому кліпі

Як кадри фільму: Джамала вперше ділиться архівними відео з Криму у новому кліпі

Після отримання Шевченківської премії Джамала представила першу відеороботу на одну з пісень альбому QIRIM — ARAFAT DAĞINDAN. І саме в цій роботі артистка вперше ділиться своїми архівними відео з Криму в оточенні найрідніших людей.

«Це, без перебільшення, одна з найкращих, найкрасивіших і найвіртуозніших пісень не тільки з альбому QIRIM, а й серед усіх пісень світу, які я чула за все своє життя. Це вперше саме ця старовинна пісня звучить таким складом, і головна складність її у відсутності фіксованого ритму, бо кожне оспівування слова має вільний рух, ніби мереживо навколо однієї ноти. Однак цю пісню ми могли б і не почути. Коли ми записували альбом QIRIM, я залишила цю пісню чи не наостанок. Починаємо запис. Раптом обладнання вимикається вперше за три дні роботи. Музиканти схвильовано кажуть, що зіграти її неможливо, запитують: “Джа, про що це? Ця пісня просто зривається з землі”. Навіть зйомки кліпу нам давалися нелегко і були певні перешкоди. Але нарешті я щаслива, що ви можете не тільки почути, а й побачити відео на цю пісню, яке, на мою думку, таке ж сильне за своїм змістом та символами, як і сама пісня», — говорить співачка.

За тривалістю це перший в історії української музики відеокліп на 6:28 хвилин. Над його створенням працював український режисер Герман Нєнов, який прославився роботою креативного директора на Євробаченні-2023 у Ліверпулі.

Відеоробота сповнена багатьох символів: наприклад, паломництво (кадри у пустелі) — це і паломництво на гору, у буквальному сенсі слова, бо цьому і присвячена пісня, а також це символізує кримськотатарський народ, який постійно шукає своє місце, бо його знову виганяють з рідного дому.

«Це дуже багатошарова робота — і з погляду символізму, і з погляду режисерських акцентів. Кожен кадр і навіть переходи між кадрами можна розбирати з погляду різних меседжів і символів. Фактично дія кліпу розгортається у трьох паралельних лініях — лінія паломництва цілого народу, лінія паломництва кожної окремої душі та лінія сходів чистоти, так звана лінія вибору, перед якою рано чи пізно опиняється кожна людина. У цьому кліпі також є дуже багато відсилок до історії кримськотатарського народу, до особистої історії Джамали. Є посилання на роботи, які були пов'язані з легендарною піснею 1944. Для мене це не кліп, а масштабна артробота, яку я рекомендую дивитися щонайменше тричі, оскільки з першого разу зрозуміти всю багатошаровість символів, мені здається, буде неможливо», — говорить Герман Нєнов.

Зйомка відео тривала добу, що для Джамали, яка тільки три місяці тому народила третього сина, стало ще тим випробуванням.

«По-перше, зізнаюся, фізично для мене це було ну дуже складно витримати такий шалений ритм, враховуючи кількість нічних повітряних тривог, а також малюка на руках, що роблять повноцінний сон для мене найбільшою мрією.  По-друге, я на грудному вигодовуванні, і потрібно було вчасно встигати у коротких перервах між зміною сцен та переодяганням погодувати Аліма. Неймовірна підтримка мого чоловіка Бекіра, команди та складена і чітка робота всієї знімальної групи на чолі з Германом Нєновим зробили можливим, щоб зйомка відбулася. І сьогодні я дійсно щаслива і не знаю, правда, де знайшла у собі сили, але ми відзняли цю особливу відеороботу, яку ви можете оцінити вже сьогодні», — говорить артистка.

Фото: Олександр Демиденко

Джерело матеріала
loader
loader