Міжнародний інститут преси засудив позови Портнова проти українських ЗМІ
Міжнародний інститут преси засудив позови Портнова проти українських ЗМІ

Міжнародний інститут преси засудив позови Портнова проти українських ЗМІ

Моніторинг IPI показав, що, окрім Портнова, жодна інша фігура в Україні не судилася з журналістами так часто впродовж останніх років

Міжнародний інститут преси засудив судові позови колишнього заступника голови адміністрації президента-втікача Януковича, екснардепа Андрія Портнова  проти українських ЗМІ, які назвали його «проросійським». Про це йдеться у заяві опублікованій на сайті IPI. 

За даними моніторингу IPI, з квітня 2023 року, коли було зареєстровано перший такий позов, Портнов подавав позови проти ЗМІ, які критикували його діяльність, ще щонайменше чотири рази.

Моніторинг IPI показав, що, окрім Портнова, жодна інша фігура в Україні не судилася з журналістами так часто впродовж останніх років.

«Викликає здивування те, що українські суди карають ЗМІ за те, що вони виконують свою роботу, яка включає в себе висвітлення діяльності високопоставлених політичних діячів та звинувачень, пов'язаних з їхньою діяльністю. Журналісти не повинні зазнавати переслідувань за те, що вони висловлюють судження у своїх матеріалах. Це рішення має бути скасоване в апеляційному порядку, а українські суди повинні забезпечити, щоб їхні рішення підтримували свободу преси та свободу вираження поглядів як фундаментальні елементи демократії»,— сказав Скотт Гріффен, в.о. виконавчого директора IPI.

Він також додав: «IPI також стурбований заявами про те, що Портнов міг впливати на судові рішення. Українська влада повинна вжити відповідних заходів, щоб запобігти такому впливу та захистити незалежність суддів як гарантів прав журналістів».

Суд зобов'язав видання спростувати ці твердження та виплатити Портнову 80 тисяч гривень компенсації.

Головна редакторка Kyiv Independent Ольга Руденко заявила, що її видання та інші відповідачі у цій справі подаватимуть апеляцію на рішення суду.

У грудні 2023 року Андрій Портнов подав позов проти аналітичного центру StateWatch, медіа LB i The Kyiv Independent, після чого Шевченківський районний суд Києва відкрив провадження про захист честі, гідності та ділової репутації й спростування недостовірної інформації.

Йдеться про публікації на сайтах онлайн-медіа The Kyiv Independent i LB. У статті на сайті The Kyiv Independent ідеться про щонайменше 25 українських топполітиків, які поширюють проросійські погляди й досі не внесені в санкційні списки України. Серед них зазначений і Андрій Портнов — ексзаступник голови адміністрації Януковича. 

Крім того, 10 вересня 2024 року Печерський районний суд Києва задовольнив позов Портнова до Руху «Чесно». У ньому колишній топполітик зобов’язав видалити інформацію про нього з Реєстру зрадників, видалити й спростувати інформацію про підтримку ним росіян і обвинувачення у зраді України. Також він вимагає стягнути з організації 250 тис. грн — це одна з його найбільших вимог за позовами до різних організацій. Рух «Чесно» подав апеляцію, щоб оскаржити це рішення суду.

Окрім цього, Андрій Портнов подавав позови проти редактора видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова і ГО «Центр протидії корупції» (ЦПК). Поки що триває розгляд справи проти Бутусова, а в попередній справі Портнова проти ЦПК суд ухвалив рішення на користь ЦПК і стягнув з Портнова компенсацію в розмірі 10 тис. грн.

Печерський районний суд міста Києва 6 серпня задовольнив позов ексзаступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова проти Hromadske через розслідування щодо окупації Криму.

Також Київський апеляційний суд 25 вересня відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро «Радіо Свобода» та проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької у справі про захист честі, гідності й репутації колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова, і залишив у силі рішення Печерського суду на його користь

  • Читайте також: «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Суд Журналісти
Джерело матеріала
loader
loader