У Землі на якийсь час з'явиться другий "Місяць", а в жовтні побачимо комету з довгим хвостом
У Землі на якийсь час з'явиться другий "Місяць", а в жовтні побачимо комету з довгим хвостом

У Землі на якийсь час з'явиться другий "Місяць", а в жовтні побачимо комету з довгим хвостом

Найближчим часом у Землі з’явиться другий «Місяць». Щоправда, лише тимчасово – з 29 вересня до 25 листопада: до нашої планети наблизиться астероїд, який попаде під гравітаційний вплив нашого супутника і планети.

Старший дослідник, кандидат фізико-математичних наук (геліофізика і фізика Сонячної системи) Головної астрономічної обсерваторії НАН України Сергій Борисенко розповів про це цікаве і незвичайне явище.

Минулого разу таке було у 2006 році

- Сергію Анатолійовичу, як часто трапляються подібні речі?

- Насправді таке явище, як захват земною гравітацією якогось невеликого астероїда, час від часу відбувається. Таке буває раз на кілька десятків років, оскільки для цього потрібні специфічні умови – певне розташування орбіт Землі та астероїда, який наближається.

Більшість об'єктів залишаються лише тимчасовими супутниками і зрештою покидають орбіту Землі через кілька місяців або років.

Один із останніх таких випадків трапився з досить невеликим трьохметровим астероїдом 2006 RH120, який був захоплений Землею в період 2006–2007 років і кілька місяців обертався навколо планети.

- Що саме до нас наближається зараз?

- Зараз до сфери гравітаційного впливу Землі (сфери Гілла – ділянки навколоземного простору, в якому гравітаційний вплив Землі домінує і визначає орбіти більш дрібних тіл) наближається астероїд 2024 PT5, який був відкритий в Південно-Африканській астрономічній обсерваторії ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) 7 серпня цього року.

Діаметр астероїда попередньо оцінюється в 11 метрів. Астероїд обертається навколо Сонця по орбіті, яка близька до земної. У період з 29 вересня до 25 листопада він безпосередньо потрапить у гравітаційну зону Землі (пройде достатньо близько до неї з невеликою відносною швидкістю) і тимчасово матиме геоцентричну орбіту.

- Можна буде спостерігати це явище з Землі?

- Найближче до Землі астероїд підійшов 8 серпня - на відстань близько 570 тис. км, що в півтора раза далі, ніж середня відстань від Землі до Місяця. Неозброєним оком такий об’єкт побачити неможливо, але можна сфотографувати з допомогою аматорського телескопа. Перебуваючи короткий період на геоцентричній орбіті, астероїд рухатиметься переважно від Землі і буде доступним для фотографування лише в найбільших обсерваторіях світу. Втім, вже на початку 2025 року, у середині січня, астероїд ще раз трохи наблизиться до Землі, але лише до відстані близько 1,8 млн км.

Для людей безпечно, загрози не становить

- Чи створює це явище якусь небезпеку для людей?

- Жодних небезпек ні для людей, ні для космонавтів чи штучних супутників не буде через достатньо велику відстань астероїда від Землі.

- Звідки взагалі беруться такі астероїди?

- Подібні астероїди відносяться до групи NEOs (Near Eath Objects) – об’єктів, які зближуються із Землею. Більшість NEOs є астероїдами, які виходять із головного поясу астероїдів між Марсом і Юпітером. Через гравітаційний вплив великих планет, особливо Юпітера, а також зіткнення між об'єктами в поясі, астероїди можуть змінювати свої орбіти й потрапляти на траєкторії, що приводять їх ближче до внутрішньої Сонячної системи, включаючи Землю.

Частина NEOs може бути уламками більших об'єктів, які розкололися внаслідок зіткнень або інших катастрофічних подій. Така фрагментація часто відбувається в поясі астероїдів або під час зближення з великими планетами. Ці фрагменти можуть мати нестабільні орбіти, які приводять їх у внутрішню частину Сонячної системи.

- Завдяки чому виходить так, що у нас немає ризиків зіткнення з такими небесними тілами?

- Ризик завжди є. Втім, він невеликий. Найбільший ризик несуть більш тісні зближення астероїдів із Землею, коли є ймовірність їх падіння на поверхню.

- Чи треба якесь спецобладнання для спостереження з Землі за цим явищем?

- Зазвичай такі явища досліджуються лише в професійних астрономічних обсерваторіях з достатньо потужними телескопами. А загалом дослідження NEOs передбачає спільну спостережну роботу всіх обсерваторій, в тому числі і аматорських.

Подібні явища цікаві з наукової точки зору, але пересічній людині це важко побачити і якось оцінити. Більш ефектною в цьому плані є поява яскравих комет, які підходять близько до Сонця і можуть зближуватись із Землею. У такому разі комети досить яскраві, можуть мати довгий хвіст, і їх навіть можна бачити неозброєним оком.

До речі, в середині жовтня в Україні можна буде спостерігати таку комету короткий час після заходу Сонця.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader