"В очікуванні складної зими", — енергоексперт Корольчук про відключення світла в Україні
"В очікуванні складної зими", — енергоексперт Корольчук про відключення світла в Україні

"В очікуванні складної зими", — енергоексперт Корольчук про відключення світла в Україні

Взимку на українців чекатимуть відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 години на добу. Фокус з'ясував, чи буде майбутня зима складнішою за минулу, адже 2024 року акцент ворожих атак з об’єктів передавання енергії змістився на знищення потужностей електрогенерації.

Внаслідокатак 2024 рокубуло пошкоджено втричі більше енергоблоків ТЕС, ніж взимку 2022-2023 років. 73% теплових енергоблоків були виведені з ладу. Атаки на гідроелектростанції та греблі також потроїлися у 2024 році порівняно з попереднім періодом. Про це сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль.

Кремль готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими, повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга

Тим часом, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в матеріалі Фокусу "До 18 годин без світла. Що впливатиме на графіки та за яких морозів ситуація ускладниться" додає, що хоча система України після постійних ударів була видозмінена і переналаштована задля стабільного електропостачання, схоже, що Росія руйнує цю вже нову енергосистему.

Нова зима, нові блекаути. Експертка ООН повідомила про зміну тактики ворогом

За словами голови Моніторингової місії ООН, росіяни спрямували свої удари на систем вироблення та передавання електроенергії в Україні. Вона додала, що офіційні особи РФ публічно визнали, що завдали удару по визначених інфраструктурних цілях.

Белль назвала головні відмінності між атаками взимку 2022-2023 років та цьогорічними. За її словами, минулої зими російські атаки були насамперед спрямовані на об’єкти передачі енергії, а в 2024 році акцент змістився на знищення потужностей електрогенерації.

Що впливатиме на графіки відключення світла та за яких морозів ситуація ускладниться
Фото: Getty Images

Белль також акцентувала, що системи централізованої інфраструктри України взаємопов’язані, тому коли уражуються об’єкти виробництва електроенергії і зменшується потужність електромережі, то виникає ефект доміно, що завдає шкоди багатьом сферам.

"Цієї зими українцям слід очікувати відключення електроенергії тривалістю від чотирьох до 18 години на добу", — зазначила голова Місії.

З 1 листопада відключення світла будуть повертатися
Фото: Depositphotos

За якої погоди на українців чекають тривалі блекаути: що каже експерт

Водночас український експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що однозначного прогнозу щодо тривалості відсутності світла взимку поки немає.

"Потрібно орієнтуватися на те, що вересень-жовтень в нас буде перехідним етапом. Відключень буде мінімальна кількість, а можливо, і зовсім не буде. А ось з 1 листопада відключення будуть повертатися", — заявив він.

Ключову роль у ситуації зі світлом взику, крім ракетних ударів, гратиме погода

За словами експерта, ключову роль у ситуації зі світлом взику, крім ракетних ударів, гратиме погода.

Він зазначив, блекаути в Україні можуть тривати до трьох днів через сильні морози вночі і вдень, які триматимуться тиждень-півтора.

"Коли будуть працювати менше 7 блоків АЕС, тобто 6-7. Теплова генерація, в кращому випадку, буде на рівні 2 тис. МВт, ті, що планують відновити. Планували 3 тис. МВт відновити, але немає такої можливості. І також ті гідроелектростанції, що були пошкоджені, без тих нових пошкоджень Київської ГЕС, яка постраждала в кінці серпня, там планують відновити до тисячі МВт. Ось сумарно в роботі слід очікувати 11 тис. МВт при тому, що в піковий морозний період нам потрібно близько 15 тис. МВт. Тобто дефіцит дорівнює 4-5 тис. МВт. Звідси і виникає ситуація можливих тривалих відключень", — пояснив Корольчук.

Важливо "Без ілюзій": Україна не відновить 100% енергетики до зими, будуть відключення, — нардеп (відео)

Фактично зараз експерти обережні у своїх прогнозах, але припускають, що за умови різкого падіння температури (до -12…-18 градусів) блекаути у містах країни можуть бути доволі тривалими — від 6 до 14 годин, а в деяких містах довше.

Нагадаємо, 26 серпня, 15 областей України постраждали внаслідок російської масованої атаки. Ворог застосував різні види озброєння: БпЛА, крилаті ракети, "Кинджали". Ціллю російських терористів знову стала енергетична інфраструктура. Під час цього масованого останнього удару ЗС РФ по Україні була загроза радіаційної аварії.

Пізніше експертка з енергетики Ольга Кошарна оцінила готовність атомних об'єктів до ударів РФ.Вона розповіла про ситуацію з атомними станціями та підстанціями, коментуючи повідомлення глави МЗС Андрія Сибіги про потенційні цілі ЗС РФ.

Теги за темою
Україна енергетика
Джерело матеріала
loader
loader