В Україні збільшилося виробництво молока
В Україні збільшилося виробництво молока

В Україні збільшилося виробництво молока

Скорочення виробництва молока-сировини в Україні порівняно до минулорічного періоду стало наслідком скорочення продуктивності корів через вплив аномальної спеки і наслідків довготривалих відключень електроенергії після російських ракетних ударів по об’єктам енергетичної інфраструктури. Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі, пише agronews.ua.

Найбільш суттєво обсяги надою скоротилися в господарствах населення. Попри вказані виклики, в серпні промисловий сектор виробив більше молока-сировини ніж в липні і перевищив минулорічні показники.

За попередніми даними Мінагро, в серпні 2024 року господарства усіх категорій виробили 712 тис. тон молока-сировини, що на 4% більше порівняно до липня поточного року, але на 2% менше порівняно до серпня 2023 року. В січні-серпні 2024 року обсяги надою склали 4 млн 937,4 тис. тон, що на 3% менше порівняно до минулорічного періоду. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 35%, а господарств населення – 65%.

Підприємства виробили 250,3 тис. тон молока-сировини в серпні, що на 4% більше порівняно до липня поточного року і на 6% більше порівняно до серпня 2023 року. Однак, в січні-серпні 2024 року молочно-товарні ферми виробили 1 млн 990,5 тис. тон молока, що на 5% більше ніж торік.

В господарствах населення обсяги надою склали 461,7 тис. тон молока, що на 5% більше порівняно до липня, але на 7% менше порівняно до серпня 2023 року. В січні-серпні 2024 року присадибні господарства виробили 2 млн 946,9 тис. тон молока-сировини, що на 8% менше порівняно до минулорічного періоду.

Георгій Кухалейшвілі припускає, що причиною скорочення обсягів виробництва молока-сировини в серпні порівняно до минулого року був негативний вплив сильної спеки вкупі з перебоями з постачанням електроенергії внаслідок російських ракетних ударів по об’єктам енергетичної інфраструктури.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, до кінця другої декади серпня, на території країни переважала спекотна та майже суха погода і вдень максимальна температура повітря досягала +35-38 °С. Довготривалі відключення електроенергії призвели до перебоїв в роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах. Корови отримували теплові удари, що вплинуло на скорочення продуктивності.

Особливо несприятливою ситуація була в господарствах населення, де виробництво молока-сировини стрімко скорочувалося, що сприяло збереженню дефіциту сировини на ринку, який не встигав компенсувати промисловий сектор. На внутрішньому ринку спостерігався активний попит на молоко-сировину з боку молокопереробних підприємств, які прагнули відвантажити більше продукції на експорт користуючись ростом цін на біржові товари на зовнішніх ринках в умовах спаду надоїв в ЄС та США.

Однак, навіть в умовах спеки та дефіциту електроенергії, українські молочно-товарні ферми виробили більше молока ніж в попередні періоди. В січні-серпні 2024 року найбільший приріст виробництва молока-сировини спостерігався на сільськогосподарських підприємствах в Миколаївській області (+14%), Тернопільській області (+12%), Рівненській області (+10%), Хмельницькій області (+9%).

В січні-серпні 2024 року близько 51% молока-сировини було вироблено в наступних областях:

  • Хмельницька область – 462,5 тис. тон;
  • Полтавська область – 450,8 тис. тон;
  • Вінницька область – 389 тис. тон;
  • Тернопільська область – 336,3 тис. тон;
  • Черкаська область – 308,1 тис. тон;
  • Житомирська область – 290,1 тис. тон;
  • Чернігівська область – 279,1 тис. тон.


Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader